Üniversitede otomat skandalı! Öğrencileri dikizlediği ortaya çıktı

Üniversitede otomat skandalı! Öğrencileri dikizlediği ortaya çıktı

O üniversitede meydana gelen otomat skandalı duyanları şaşkına çevirdi. Yiyecek ve içecek almak için üniversite koridorlarında duran otomatın öğrencileri dikizlediği ortaya çıktı. İşte konuya ilişkin detaylar…

Neredeyse her üniversitede öğrencilerin, öğretmenlerin atıştırmalık alabilecekleri otomatlar bulunuyor. Lakin bu otomatlar hiç de öyle göründükleri gibi masum değiller. Söz konusu bu skandal otomatlara olan şüpheyi artırdı. O üniversitedeki otomatların öğrencileri dikizlediği öğrenildi.

ARIZA SONRASI ORTAYA ÇIKTI

The Guardian’da yer alan habere göre, Kanada'nın Waterloo Üniversitesi'nde kullanılan bir otomatın arızalanması sonrasında ekranında yüz tanıma teknolojisinin kullanıldığını gösteren bir hata mesajı ortaya çıktı. Öte yandan söz konusu otomatın herhangi bir uyarı ile yüz tanıma özelliği kullanıldığını belirtmemesi tartışmalara neden oldu. Daha sonra yaşanan gelişmelerle beraber Otomatın ekranında, "yüz tanıma uygulaması" ifadelerinin de yer aldığı "Invenda.Vending.FacialRecognition.App.exe" hata mesajının çıktığı bildirildi.

yeni-proje-2024-02-25t115233-197.jpg

KAMERAYA DAİR BİR İBARE BULUNMUYORDU

Üniversitede kullanılan bu yiyecek otomatının Şubat ayının başında bozulması sonucunda ekrana yansıyan hata mesajı makinede kamera teknolojisinin kullanıldığını ortaya çıkardılar lakin otomatta bu teknolojinin kullanıldığına ilişkin herhangi bir uyarı bulunmuyordu. Öte yandan otomatın görünür herhangi bir yerinde kişilerin hareketlerini ve satın almalarını izleyen bir kamera da görünmüyordu. Tüm bunların yanı sıra otomatı kullanan kişilerden yüzlerinin taranacak ağına ya da analiz edileceğine ilişkin hiçbir izin alınmamıştı.

Durumu üniversite gazetesine bildiren River Stanley, basına yaptığı açıklamada, "Eğer uygulama hatası olmasaydı bunu bilmeyecektik. Burada hiçbir uyarı yok" diye konuştu.

yeni-proje-2024-02-25t115304-624.jpg

SAKIZ VE KAĞITLA OTOMAT DELİĞİNİ KAPATTILAR

Üniversitenin kullandığı otomatları üreten Invenda şirketi ise yaptığı otomat reklamlarında “müşterilerin yaş ve cinsiyetini tespit edebilen demografik tespit yazılımı” kullandıklarını bildiriyor. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında firmanın öne sürdüğü iddialara göre kullandıkları teknoloji Avrupa Birliği’nin gizlilik standartlarını düzenleyen GDPR’ye uygun. Lakin söz konusu bu durumun Kanada için geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Otomatlarda kameraların bulunması sonrasında Waterloo Üniversitesi bir açıklama yaparak şirketten söz konusu bu otomatların en kısa sürede kaldırılmasını istediğini belirtti. Ayrıca otomatlar kaldırılana kadar yazılımın devreden çıkarılmasını istedi. Otomatlardaki kamera sistemine karşı önlem alan öğrenciler ise içinde kamera olduğunu düşündükleri deliğe sakız ve kağıt parçaları koyarak kapattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN