Tüketici sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen denetimler, riskli ürünleri GÜBİS üzerinden açıklamaya devam ediyor. Gıdadan tekstile, okul eşyalarından kişisel bakım ürünlerine kadar geniş bir yelpazede sürdürülen denetimlerde, evlerde sıkça kullanılan oda kokularında denetim yapıldı. Halk sağlığını tehdit eden riskler barındırdığı saptanan popüler bir markanın oda kokusunun toplatılmasına karar verildi.
GÜVENSİZ ÜRÜN BİLGİ SİSTEMİ’NE YENİ EKLEMELER
Ticaret Bakanlığı'nın periyodik olarak güncellediği Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS), piyasa gözetimi ve denetimi sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmayı sürdürüyor. Yönetmeliklere aykırı ya da risk unsuru taşıyan ürünlerin ifşa edildiği son güncellemede, özellikle pelüş çocuk oyuncakları ve oda kokuları gibi günlük hayatta sıkça kullanılan ürünler listede yer alıyor. Tüketicilerin güvenliğine yönelik sürdürülen denetimlerde bu tarz riskli ürünlerin hızla tespit edilerek piyasadan çekilmesini sağlanıyor.

ROYAL HOME ODA KOKUSUNDA 3 BÜYÜK RİSK TESPİT EDİLDİ
Son yayınlanan listede, ev ve ofislerde kullanılan popüler markalardan Royal Home’a ait oda kokusu için toplatma kararı verildi. Üründe bulunan riskler göz önüne alındığında ürünün piyasadan geri çekilmesi kararı alındı. Üründe bulunan başlıca riskler şu şekildedir:
KESİKLER RİSKİ: Ürünün fiziksel yapısından kaynaklanabilecek yaralanma tehlikesi.
KİMYASAL RİSK: İçeriğindeki maddelerden dolayı sağlık ve çevreye zarar verme potansiyeli.
YANGIN RİSKİ: Ürünün kullanım sırasında veya depolanırken tutuşma veya yangına neden olma ihtimali.

DOKUNSAL TEHLİKE UYARISI YAPILDI
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, üründeki güvensilik gerekçeleri net bir şekilde açıklandı. Tespit edilen risklerin yanı sıra, ürünün ambalajında veya üzerinde bulunması zorunlu olan kritik bir detayın eksik olduğunun da altı çizildi.
"Üründe dokunsal tehlike uyarısı bulunmadığından, Yönetmeliğin 36/2-C maddesi gereklerini karşılamamaktadır." gerekçesiyle birlikte üründe Royal Home oda kokusunun piyasadan toplatılmasına ve arzının tamamen yasaklanmasına karar verildi. Tüketicilerin, evlerinde bu ürünü kullanmamaları konusunda uyarı yapıldı.
