Ünlü profesörden diken üstünde oturtan açıklama! O 3 yerde 7.3'lük deprem bekleniyor: Tek tek açıkladı

Ünlü profesörden diken üstünde oturtan açıklama! O 3 yerde 7.3'lük deprem bekleniyor: Tek tek açıkladı

Bu şehirlerde yaşayanlar dikkat! Prof. Dr. Okan Tüysüz, üç ayrı yerleşim yeri için deprem öngörülerini sıraladı. Söz konusu bölgelerdeki Esençay fayının 3700 yıldır deprem üretmediğini aktaran Tüysüz, bölgede yaşanacak depremin 7.3'ü bulacağını söyleyerek bölge halkını uyardı. Peki bu bölgeler hangileri? İşte detaylar...

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsılan Türkiye'nin gündemi hala deprem. Gözümüz kulağımız jeologlar ve deprem uzmanlarının söylediklerindeyken uzmanlardan yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Ünlü jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Twitter'dan yaptığı paylaşımla 3 yerleşim bölgesine dikkat çekerek deprem uyarısında bulundu.

BU ÜÇ KENT TEHLİKE ALTINDA

Çorum, Amasya ve Merzifon'un depreme hazır olması gerektiğini söyleyerek uyarılarını sıralayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu üç yerleşim yerinin Esençay Fayının yakınında olduğunu ve bu fayın da 3700 yıldır deprem üretmediğini, 6.8 ile 7.3 arası deprem üretme potansiyeli olduğunu belirtti.

"7.3'E KADAR DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR"

Tüysüz, Esençay fayının 3700 yıldır deprem üretmediği için ne zaman deprem üreteceğini kestiremedikleri türden bir fay olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Kuzey Anadolu Fayı, Niksar’da iki kola ayrılır. Güneydeki kol 1939 Erzincan depreminin kırılan en batı ucunu oluşturur. Niksar’dan Taşova, Kargı ve Tosya’ya uzanan ana kol 1942 ve 1943 depremleri ile kırılmıştır. Niksar’dan batıya doğru uzanan bir başka fay kolu ise Esençay, Suluova güneyi, Hamamözü, Merzifon ve Laçin’den geçer.

Merzifon ovasından Sıklık boğazına ve Çorum’a uzanan faylar da varsa da bunlar MTA haritasında pek aktif olmayan sınıfa konulmuşlardır. Ancak bu faylar üzerinde zaman zaman küçük veya orta büyüklükte depremler olmaktadır.

Emre vd (2020) Esençay fayının 3700 yıldır deprem üretmediğini, 6.8 ile 7.3 arası deprem üretme potansiyeli olduğunu belirmektedirler. Bu tür çok geniş aralıklarla deprem üreten faylarda gelecekteki deprem zamanı olasılığını belirlemek çok zordur."

"ÇORUM, AMASYA VE MERZİFON..."
"Aletsel dönemdeki önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-Çorum (M=6.1), 2 Aralık 1942 Osmancık-Çorum (M=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü Vadisi-Çorum (M=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (M=5.6) depremleridir. Ülkemizin diğer kesimleri gibi Çorum, Amasya ve Merzifon un bu büyüklükte depremlere daima hazır olması gerekir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN