Uydu görüntüleri facianın boyutunu ortaya çıkardı: Liç madenin içine de dolmuş

Uydu görüntüleri facianın boyutunu ortaya çıkardı: Liç madenin içine de dolmuş

Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin ölümüne neden olan altın madeni faciasında uydu görüntüleri gerçeği ortaya çıkardı. Heyelanın sadece dışarıya doğru değil, madenin içine doğru da aktığı görüldü.

MERVE ŞİŞMAN

Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan ve 9 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan siyanür havuzu faciası, Capella Space uydusu tarafından çekilen uydu görüntüleriyle yeni bir boyut kazandı. Madende, dışarıya doğru olduğu kadar içeriye doğru da aktığı tespit edilen heyelan, facianın boyutlarını gözler önüne serdi.

a.jpg

Facianın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maden sahasına verilen çevre iznini iptal etti. Fırat Nehri'nin kıyısında meydana gelen bu trajedi, uzmanların defalarca yönelttiği risk uyarılarına rağmen alınmayan önlemler sebebiyle tepkilere neden oldu. Olayla ilgili olarak Anagold Madencilik'in Kanadalı yöneticisi de dahil 6 kişi tutuklandı.

Capella Space'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "13 Şubat'ta Türkiye'nin doğusundaki Cöpler altın madeninde büyük bir heyelan meydana geldi. Arızanın yığın liçi tesisinde başladığına inanılıyor ancak nedeni henüz bilinmiyor" ifadelerine yer verildi ve heyelanın kapsamıyla ilgili detaylar paylaşıldı.

'HİÇBİR ŞEY GİZLİ KALMAZ'

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak, görüntüleri değerlendirerek, madende sadece dışarıya doğru değil, içeriye doğru da bir heyelanın meydana geldiğini belirtti. Yaltırak, "Orada şu görünüyor; sadece İliç’teki ocağın dışında değil, içinde de heyelan olmuş. Görülen tarafta değil görünmeyen tarafta da heyelan oldu. Hiçbir şey gizli kalmaz" dedi.

Bu facia, maden izinleri ve iş güvenliği standartlarının yetersizliği tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Uzmanlar, yaşananların "göz göre göre gelen bir facia" olduğunu ve benzeri olayların önlenmesi için daha sıkı önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

LİÇ NEDİR?

Madencilikte "liç" veya daha teknik terimiyle "liçleme", maden cevherinden metalin çözücü kimyasal solüsyonlar kullanılarak çözülüp ayrıştırılması işlemidir. Bu yöntem, özellikle altın ve bakır gibi metallerin ekstraksiyonunda yaygın olarak kullanılır. Liçleme işlemi, cevherin öğütülmesiyle başlar ve daha sonra belirli bir kimyasal çözeltisi cevher yatağına uygulanır. Bu çözelti, cevherde bulunan metalin çözünmesini sağlar. Daha sonra çözelti toplanır ve içindeki metal, çeşitli kimyasal işlemlerle çözeltiden ayrıştırılır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN