Vaat devletten çorba kantinden

Vaat devletten çorba kantinden

Türkiye’de her dört çocuktan birinin okula aç gittiği raporlara yansırken genel seçim öncesi verilen ‘bir öğün ücretsiz yemek’ vaadi unutuldu. 31 Mart öncesi bu kez ‘haftada bir gün çorba’ projesi dillendirildi. Ancak onun da kantinde parayla satıldığı ortaya çıktı. ‘Türkiye klasiği’ karşısında ‘Devlet bir tas çorbayı bile veremiyor mu’ tepkileriyle satış uygulamasından vazgeçilmesi istendi.

Türkiye’de artan yoksulluğun düşündürücü sonucu eğitime yansıdı. 18 yaş altındaki çocukların yoksulluk oranında Türkiye, AB ülkeleri arasında ilk sıraya yerleşti. Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2022 yılı raporu da beş çocuktan birinin parasızlık yüzünden haftada en az bir kez yemek yiyemediğini ortaya koydu. Hükümetin mayıs seçimi öncesi 5 milyon öğrenciye bir öğün ücretsiz yemek vaadi ise yaygınlaştırılamadı.

'EVLADINA HARÇLIK VEREMEYEN VELİ ÇORBA PARASI NASIL VERSİN'

Eğitim-İş Sendikası Başkanı Kadem Özbay “Her dört çocuktan biri okula aç gidiyor” tespitinde bulunurken yerel seçim öncesi MEB’in ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ uygulaması kapsamında ilan edilen haftada bir gün çorbanın da parayla satıldığı ortaya çıktı. CHP’li Sevda Erdan Kılıç “Çorba tarifesi 25 lira. Çocuğuna harçlık veremeyen var. Bir tas çorbayı ücretsiz veremeyen devlet olur mu” dedi. Uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

0903krt01a-tum.jpg

Öğrencilerin okullarda sağlıklı beslenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ adı altında bir uygulamaya geçildi. Söz konusu bu uygulama sayesinde öğrenciler artık kantinde zararlı yiyeceklerden kurtulup çorba ve meyve tüketebileceği belirtildi.

4 Mart’tan itibaren başlatılan uygulama kapsamında öğrenciler için kantinlerde ‘çorba ve meyve günü’ etkinliği düzenleneceği ifade edildi. Uygulamanın ilk başladığı Ankara’daki Özbağı İlkokulu’nda açıklama yapan MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Gülcan Kılınç ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ programı ile öğrencilerin sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmelerini hedeflediklerini söyledi.

UYGULAMA OBEZİTE GÜNDENDE BAŞLADI

Öte yandan ‘meyve günü’ kapsamında öğrencilere hangi mevsimde hangi meyvelerin tüketilmesi gerektiğini öğrettiklerini, ‘çorba günü’ kapsamında ise ambalajlı gıdaların yerine geleneksel Türk mutfağının daha kıymetli olduğunu aktarmayı hedeflediklerini açıkladı. Programın başlatılması için 4 Mart Dünya Obezite Günü’nü seçtiklerini dile getiren Kılınç, “Bu etkinliklerle öğrencilerimizin küçük yaşlardan itibaren farkındalıklarını geliştirerek yaşantılarında obeziteye maruz kalmamaları ve bu konuda mücadele etmeleri için kendilerine destek vermek istiyoruz” diye konuştu. Kılıç, ücretsiz olarak vaat edilen çorba- meyvenin paralı olacağına dair bir şey söylemedi.

ÇORBAYI KANTİNDE 25 LİRAYA VERECEKLER

Ancak daha önce okul yemeği vaadi vaat olarak kalan hükümetin bu uygulamasının da kağıt üstünde kaldığı ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ uygulamasıyla öğrencilerden 25 lira yemek ücreti alınacağını iddia ederek duruma tepki gösterdi. MEB’in uygulama kapsamında ilkokul öğrencilerine parayla çorba satacağını ifade eden Kılıç, şunları söyledi: “Millî Eğitim Bakanlığınca, ‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ programı kapsamında, okul kantinlerinde öğrenciler için ‘çorba ve meyve günü’ etkinliğinin uygulamasına başlandı. Buraya kadar her şey alkışı hak ediyor ancak bu uygulama ücretli olacakmış.

OLMAYAN VAR; BİRİ YERKEN BİRİ BAKACAK MI

Milli Eğitim Müdürlüklerinin okullara gönderdiği ve okulların da veli gruplarında paylaştığına göre, çorba içmek isteyen öğrenciler 25 lira ödemek zorunda. Çocuğunun cebine harçlık koyan var koyamayan var. Biri yerken diğeri bakacak, sizin de vicdanınız bunu kabul edecek öyle mi? Yazıklar olsun size. Evladına bir tas çorbayı ücretsiz veremeyen devlet olur mu? Biz, okullarda en azından bir öğün yemek ücretsiz verilsin derken Milli Eğitim Bakanlığı’nın bunu paraya çevirecek başka planları olduğunu böylelikle öğrenmiş olduk. Programın başlatılması için 4 Mart Dünya Obezite Günü’nü seçmişler bir de. Siz obeziteyle değil vatandaşla mücadele ediyorsunuz. Okula aç gidip aç dönen çocukları düşünmediğiniz belli. Çocukların psikolojisinde daha derin yaralar açmadan derhal bu uygulamadan vazgeçin.”

25 LİRASI OLMAYAN ÇOCUK NE YAPACAK?

Bakanlığın vaat olan ücretsiz çorbayı mesajla paralı hale getirmesine tepki yağdı. Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda “Milli Eğitim Bakanlığı’nın gelişme çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi için bulduğu çözüm okullarda 25 liraya çorba satmak. Devleti şirket gibi yönetmeye çalışıyor. Olan var, olmayan var” denildi. Paylaşımlarda “MEB, ilkokul çocuklarına parayla çorba satacak. Çorba içmek isteyen öğrenciler 25 lira ödemek zorunda. Yazıklar olsun size” ifadeleri öne çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuğunun cebine 25 lira harçlık koyamayacak anne babaların bu durumda ne yapacağını açıklaması için de çağrılar yapıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN