Van Gölü'nün altından çıkanlar görenleri şaşkına çevirdi! Suyun çekilmesiyle tarih fışkırdı... Yüzyıllar öncesinden kalma

Van Gölü'nün altından çıkanlar görenleri şaşkına çevirdi! Suyun çekilmesiyle tarih fışkırdı... Yüzyıllar öncesinden kalma

Bu yıl yağışların oldukça az olmasından dolayı hem de bölgedeki buharlaşma nedeniyle van gölünün su seviyesinde bir azalma meydana gelmişti. Son olarak suyun çekilmesiyle Van Gölü’nün altından çıkanlar görenleri şaşkına çevirdi. Suyun çekilmesiyle adeta tarih fışkırdı…

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nün, bu yıl yaşanan kuraklık ve dünyayı etkileyen küresel ısınma nedeniyle yağışların azalması sonucunda suyu çekildi. Halihazırda hala su çekilmeleri devam ederken suyun altından çıkanlar dikkatleri çekti. Resmen tarihten kalan o parçalar tek tek yüzeye çıkarıldı.

yeni-proje-001.jpg

YÜZYILLARCA SUYUN ALTINDA KALMIŞ

Yıllar önce Van Gölü’nün kıyılarında su seviyesinin yükselmesi sonucunda bazı yapılar suyun altında kalmıştı. Şimdilerde su seviyesinin çekilmesi ile sualtında kalan iskele ortaya çıktı. Gevaş ilçesindeki Selçuklu Mezarlığından taşınan taşlarla yapılan ancak zamanla su altında kalan iskele, tekrardan ortaya çıkarken iskelede bulunan ve Selçuklu dönemine ait 35 mezar taşı Van Müze Müdürlüğü tarafından uzun uğraşlar sonucunda çıkartıldı.

yeni-proje-1-001.jpg

SELÇUKLU MEZARLIĞINA GÖTÜRÜLECEK

Yüzyıllar öncesinden kalma bu yapılar üzerlerinde bulunan yazı ve geleneksel motiflerle dikkati çekerken 2 metre boyundaki tarihi mezar taşları müzeye taşındı. Öte yandan koruma altına alınan bu mezar taşlarının üzerindeki liken tabakalar temizlendikten sonra tekrardan Selçuklu Mezarlığına yerleştirilecek.

yeni-proje-2-001.jpg

İSKELE YAPIMINDA KULLANILMIŞ

Müze Müdürü Erdal Acar, tehlike görme ihtimali olan bu yapıların korunması için dikkatli çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, "Yapılan araştırmalarda 1930, 1940'lı yıllarda Selçuklu Mezarlığından şahideler ve bazı sanduka parçaları buraya getirilerek iskele yapımında kullanılmış. Son zamanlarda Van Gölü'nde su seviyesinin azalmasıyla bu mezar taşları görünür hale geldi. Biz de Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan gerekli izin ve destekleri alarak göl içinde ve göl kenarında görünür vaziyetteki 35 İslami mezar taşını arkeoloji müzesindeki taş laboratuvarımıza götürüyoruz" dedi.

yeni-proje-3-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN