‘Van muzu’ olarak biliniyor doğada kendiliğinden yetişiyor! Canan Karatay önerdi: Herkes pazar pazar dolaşıp onu arıyor

‘Van muzu’ olarak biliniyor doğada kendiliğinden yetişiyor! Canan Karatay önerdi: Herkes pazar pazar dolaşıp onu arıyor

Doğunun yerel muzu olarak biliniyor doğada kendiliğinden yetişiyor. Faydası Canan Karatay'ı bile harekete geçiren o besinin şifasına da diyecek söz bulunamıyor. Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş ve Bitlis'in verimli emeksiz büyüyor lezzetiyle adına söz ettiriyor. İşte Türklerin doğal muzu…

Yaptığı açıklamalarla sık sık adından söz ettiren Canan Karatay, Doğu'nun doğal muzu olarak bilinen o besin kaynağını işaret etti. Mutlaka tüketin diyerek açıklamalarda bulunan Karatay, ışkın ya da uşkun olarak bilinen o otu işaret etti. Vanlılar tarafından Van muzu olarak da bilinen ışkın otu, bağışıklık sistemini güçlendirirken kalp sağlığına da destek sağlıyor. Türkiye'de özellikle Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Muş, Bitlis ve Van olmak üzere yüksek kesimlerde doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. İşte Türklerin doğal muzu…

IŞKIN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Türkiye'de fazla bilinmesi dahi doğuda sık sık tüketilen ışkın otu Canan Karatay'ın da radarına girdi. Sağlık açısından pek çok farklı etki sağlayan Işkın otu bağırsak ve midede oluşan gaz probleminin giderilmesinde kullanılmaktadır. Organların doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan Işkın otu mide asidini dengeleyerek yemek borusu kanserini büyük oranda engeller.

van-muzu.jpg

Nefes problemi yaşayan kişilerin de rahatlıkla tüketebileceği Işkın oldu astım, bronşit ve benzeri solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi geliyor. Hem sindirim hem de solunum rahatsızlıklarında kullanılan ışkın otu yüksek ateşi düşürmede etkilidir. Kanser ve lösemi hastalıklarını tedavi etme dedi kullanılıyor.

DOĞUNUN DOĞAL İLACI

Geleneksel olarak tedavi amaçlı kullanılan ışkın otu, doğuda doğal bir ilaç olarak tercih edilmektedir. İştah açıcı bir yapıya sahip olan Işkın otu bol miktarda kalsiyum bulundurması nedeniyle kemik erimesi rahatsızlığı ile karşı karşıya kalan kişilerin de başvurduğu bir doğal ilaçtır.

van-muzu-iskin.jpg

Ekşimsi bir tadı sahip olan ışkın otu kiviye benzer bir tada sahiptir. Hem bağışıklık sistemini desteklemek hem de kalp sağlığını korumak isteyen kişilerin tükettiği bu bitki toksinleri atmada da yararlıdır.

IŞKIN OTU NASIL TÜKETİLİR?

Türkiye'nin doğusunda sıklıkla tüketilen Işkın otu için öneriler Canan Karatay'dan geldi. Bu besinin yemek olarak da tüketilebileceğini belirten Karatay, yemek önerisinde bulundu.

Malzemeler

4-5 kök ışkın

1 tane soğan

Bir miktar sıvı yağ

2 yumurta

Bir tutam tuz

iskin-kavurmasi.jpg

  • Öncelikle soğanları yıkayıp doğradıktan sonra yağda kavurunuz.
  • 4-5 kök Işkın otunu doğradıktan sonra soğan karışımına ilave ederek kavurma işlemine devam ediniz.
  • İçerisine biraz tuz serpiştirdikten sonra kavurma işlemine devam ediniz.
  • Işkınları çok fazla kavurmadan önce yumurta kırınız.
  • Kısa bir süre pişirdikten sonra ocağın altını kapatıp sıcak sıcak servis ediniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN