Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretim verileri, beyaz et sektöründe yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Tavuk eti üretiminin hem aylık hem de yıllık bazda gerilemesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Tarım Yazarı Gazi Kutlu, üretimde yaşanan düşüşün fiyat politikalarıyla bağlantılı olabileceğini savundu. Kutlu, vatandaşın temel protein kaynaklarından biri olan tavuk etinde üretimin bilinçli şekilde yavaşlatılmasının hem sektör hem de tüketici açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını ifade etti.
Tavuk eti üretimi mayısta yüzde 16,3 geriledi
ÜRETİMDE SERT GERİLEME
TÜİK verilerine göre mayıs ayında tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 14,4, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 16,3 azaldı. Üretimdeki bu düşüşü sosyal medya hesabından değerlendiren Kutlu, sektörün fiyat artışlarının sınırlanması nedeniyle üretimi azaltmasının doğru bir yaklaşım olmayacağını belirtti.
Kutlu paylaşımında, “Eğer sektör fiyat artışı yapılmadığı için üretimi frenliyorsa, bindiği dalı kesiyor demektir. Kimse vatandaşın sofrasındaki ete göz dikmesin.” ifadelerini kullandı.
“ÜRETİMİ FRENLEMEK BİNDİĞİ DALI KESMEKTİR”
Beyaz et sektörü son dönemde haksız fiyat artışı iddiaları nedeniyle yürütülen soruşturma ve rekabet tartışmalarıyla gündemde bulunuyor. 12 Haziran’da başlatılan soruşturma kapsamında çok sayıda şirket yöneticisi hakkında işlem yapılırken, 13 firmaya denetim kayyumu atanmış, daha sonra bu şirketlerin büyük bölümü hakkındaki kayyum tedbirleri kaldırılmıştı.
TÜİK'in verilerine göre; mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 21,6 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 16,8 azaldı, tavuk eti üretimi yüzde 16,3 azaldı. Ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 18,1 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 1,1 azaldı, tavuk eti üretimi yüzde 2,2 azaldı.
Açıklanan kümes hayvancılığı verilerine göre;
— Gazi Kutlu (@GaziKutlu) July 14, 2026
Tavuk eti üretimi
• Aylık: %14,4
• Yıllık: %16,3 düştü.
Eğer sektör fiyat artışı yapılmadığı için üretimi frenliyorsa, bindiği dalı kesiyor demektir.
Kimse vatandaşın sofrasındaki ete göz dikmesin. pic.twitter.com/jz1gVTUsJZ
KİŞİ BAŞINA TÜKETİM DE GERİLEDİ
Kutlu, kişi başına tavuk eti tüketimindeki değişime ilişkin verileri de paylaştı. Buna göre kişi başına yıllık tavuk eti tüketimi 2023’te 22,3 kilogram, 2024’te 29,3 kilogram ve 2025’te 32,5 kilogram olarak gerçekleşti.
2026’nın ilk beş ayı itibarıyla bu rakamın 28 kilogram seviyesine gerilediğini belirten Kutlu, bir önceki ay hesaplanan 28,5 kilogramlık seviyenin de altına inildiğine dikkat çekti.
Tüketimdeki düşüşü de değerlendiren Kutlu, “İşte bindiği dalı kesiyor dediğim nokta burası. Geçen ay 28,5 kilo idi. Şimdi 28,0 kiloya düştü. Bu inatlaşma gidişatı hiç hayra alamet değil.” ifadelerini kullandı.
Kişi başına tavuk eti tüketimi (kg/yıl)
— Gazi Kutlu (@GaziKutlu) July 14, 2026
2023 — 22,3
2024 — 29,3
2025 — 32,5
2026 — 28,0 (ilk 5 ay)
İşte bindiği dalı kesiyor dediğim nokta burası. Geçen ay 28,5 kilo idi. Şimdi 28,0 kiloya düştü.
Bu inatlaşma gidişatı hiç hayra alamet değil. https://t.co/Sy6i7mGj2J
TÜİK verilerine göre mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 21,6 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 16,8 azaldı, tavuk eti üretimi yüzde 16,3 azaldı. Ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 18,1 arttı, kesilen tavuk sayısı yüzde 1,1 azaldı, tavuk eti üretimi yüzde 2,2 azaldı.
