Verilen sözler ne olacak

Verilen sözler ne olacak

Büyük mağduriyetler yaratan, kayırma iddialarıyla gençlerin gelecek umudunu çalan mülakat için Cumhurbaşkanı seçimden önce ‘Kaldıracağız’ sözü verdi. Ancak muhalefetin Meclis’e getirdiği ‘Mülakat kaldırılsın’ önergesi iktidar oylarıyla reddedildi. Çelişen tabloya ortak tepki yükseldi: Vaatler sandıktan sonra unutuluyor. Verilen sözlere artık nasıl inanalım?

Kamuya alımlarda kayırma iddiaları mülakatları tartışmalı hale getirdi. KPSS’de 90 puanla atanamayanların mağduriyeti toplumda adalet duygusunu zedeledi. Büyüyen tepkilerin ardından Erdoğan genel seçimden önce “Mülakatı kaldırarak, atamaları gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız” dedi. Sandıktan sonra adım atılmadığı gibi Milli Eğitim Bakanı “Mülakatı mülakat gibi yapacağız” ifadesini kullandı.

‘GENÇLER VAATLERİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYOR’

Bakanın sözleri ‘Hani mülakat bitecekti’ tartışmasını yeniden başlattı. Cumhurbaşkanı’nın vaadini hatırlatan Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ise TBMM’de mülakatın kaldırılması için teklif verdi. Ancak öneri AK Partili ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Genel Kurul’a teklifi veren SP’li İsa Mesih Şahin “Gençler kayırmacı sistemin kaldırılmasını, Cumhurbaşkanı’nın verdiği sözü tutmasını istiyor” ifadesini kullandı.

0510krt01a-tum.jpg

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in öğretmen alımında mülakatların devam edeceğini ancak uygulanış biçiminin değiştirileceğini açıklamasının ardından başlayan tartışma TBMM gündemine geldi. Saadet Partisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 11 Nisan 2023’te katıldığı AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda “Kamuda mülakatları kaldıracağız” sözleriyle vaade dönüştürdüğü konuyla ilgili grup önerisi sundu.

TBMM Genel Kurulu’nda, önceki gün Saadet Partisi’nin “Personel istihdamında mülakatın kaldırılması”, İYİ Parti’nin “Depremden zarar gören illerdeki hijyen sorunu”, Yeşil Sol Parti’nin “3 Ekim 1993 tarihinde Muş’taki olayın aydınlatılması” ve CHP’nin “Kadın hakları” konularında önergelerinin gündeme alınması önerisi ele alındı. Partisinin grup önerisi adına söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, AK Parti’nin, 14 Mayıs’taki seçimlerinden önce kamuya işe alımlarda mülakat uygulamasının kaldırılacağını açıkladığını ancak bunun gerçekleştirilmediğini söyledi. Kamuya personel istihdamında, meslek içi yükselme ve nitelikli görevlere seçilmelerdeki mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini savunan Şahin “Mülakatın yerine objektif kriterlere dayalı sınavlar getirilmelidir. İstediğimiz budur. Ayrıcalık değil, olması gereken budur. Sadece objektif kriterlere dayalı bir sınavdan bahsediyoruz. Şimdi bu topu taca atmayın. Gençlerimiz adına nefesimiz ensenizde olacak. Mülakatlar amasız fakatsız kaldırılmalıdır” diye konuştu.

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, kamuda işe alım sürecinde uzun yıllar süregelen mülakat uygulamasının özellikle AK Parti iktidarıyla amacının dışına çıktığını ve kadrolaşma aracına dönüştüğünü öne sürerek, önergeyi desteklediklerini belirtti. Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Altan Güneş, mülakatın ve kayırmacılığın son bulmasını, liyakatin esas alınmasını ve atamaların yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, yazılı sınavlarda 95, 100 puan alan gençlerin mülakatlarda elendiğini belirterek “Bu evlatlarımızın hakkını hukukunu korumak hepimizin boynunun borcudur” dedi. AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, mülakat sisteminin AK Parti yönetimleri döneminde getirilmiş bir uygulama olmadığını belirterek, bugüne kadar mülakatlarda objektif olmaya azami özen gösterdiklerini dile getirdi. Yegin, şöyle konuştu: “Tüm bu hassasiyetimize rağmen, yine de sınavlar ve akabinde yapılan mülakatlarda oluşan toplam puanla sonuç alamayan bir aday, kayırma yahut da dışlanma olduğu, mezhebinden, inancından, etnik aidiyetinden, siyasi duruşundan dolayı kendisine karşı objektif olunmadığı zannına, hakkının teslim edilmediği hissine kapılmış olabilir. Bu his önemlidir, bu hissin giderilmesi için gereken neyse hepimizin vazifesidir, yapılmalıdır.”

Görüşmelerin ardından yapılan oylamada Saadet Partisi, İYİ Parti, Yeşil Sol Parti ve CHP’nin grup önerileri kabul edilmedi. Genel kurulda daha sonra AK Parti Grubu’nun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin önerisi ele alındı.

Erdoğan, 11 Nisan 2023 Salı günü katıldığı AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda “Kamuda mülakatları kaldıracağız” demişti. Erdoğan AK Parti Seçim Beyannamesi’ne de bu şekliyle giren ‘mülakatlar’ hakkında şunları söylemişti: “Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız.” Bakan Tekin ise Erdoğan’ın seçim öncesi “kaldıracağız” dediği mülakatların süreceğini açıklarken “Cumhurbaşkanımız uygulanış biçiminden rahatsızdı. Biz mülakatları, mülakat gibi yapmaya karar verdik” ifadelerini kullanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN