Bolu Kartalkaya’daki yangın felaketinin ardından şirketlerin yangın sigortasına talebi arttı. Ocakta prim üretimi 9,4 milyar liraya ulaştı.
Bolu’da yaşanan otel yangınının ardından işletmelerde yangın güvenliği ve yangın sigortalarının önemi kamuoyunda yeniden tartışılmaya başlandı. Özellikle küçük işletmelerin yetersiz yangın önlemleri dikkat çekerken, sigorta sistemlerinin bu tür olaylara karşı ne kadar güvence sağladığı da gündeme geldi.
Açıklanan verilere göre, 2024 yılı ocak ayında yangın sigortası branşında toplam 9 milyar 403 milyon lira prim üretildi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 7 milyar 204 milyon lira olarak gerçekleşmişti. 2024 yılı genelinde ise toplam prim üretimi 77 milyar liraya ulaştı. Bu veriler, yangın sigortalarına olan talebin giderek arttığını ancak hâlâ bazı sektörlerin sigorta teminatı almakta zorlandığını ortaya koyuyor.
YANGIN SİGORTASI FİYATLARI TESİSE GÖRE DEĞİŞİYOR
Nefes'in haberine göre; yangın sigortası primleri, işletmenin büyüklüğüne, faaliyet alanına ve risk durumuna göre farklılık gösteriyor.
50 çalışanı olan, 3-4 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren bir alüminyum tesisinin yıllık prim ödemesi 600-700 bin lira seviyesinde.
Bir yazılım firmasının ofisi içinse yıllık sigorta prim ödemesi, tüm kapsamlar dahil 20 bin lira civarında.
Bu fark, yangın riskinin iş koluna göre nasıl değiştiğini gösteriyor. Alüminyum üretimi gibi sanayi tesisleri daha yüksek sigorta bedelleriyle karşılaşırken, yangın riski düşük olan sektörlerde maliyet daha düşük kalıyor.
SİGORTA ŞİRKETLERİ BAZI SEKTÖRLERE TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
Yangın açısından yüksek riskli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, sigorta teminatı almakta zorlanabiliyor. Sigorta uzmanı Gülseda Muratoğlu, bu durumun nedenini şöyle açıklıyor:
"Sigorta şirketleri yılın başında öngördükleri prim ve hasar hesaplamalarını yaparak reasürans şirketleriyle anlaşmalarını tamamlıyor. Yıl sonuna yaklaşıldığında, şirketin elinde belirli bir risk kapasitesi kalıyor. Bu riski çok dikkatli hesaplamak zorundalar. Özellikle yangın riski yüksek olan sektörlerden uzak durma eğilimi görüyoruz."
Sigorta şirketleri özellikle yangın riski yüksek olan işletmelerde, hasarın düşük olmasını ister. Örneğin, 1 milyon lira değerinde bir malın sigortalanması durumunda, şirketler 100 bin liralık hasar olmasını ve 900 bin liranın güvende kalmasını tercih eder. Ancak sünger, kimyasal maddeler ve ahşap üretimi gibi sektörlerde bu hesaplama zorlaşmaktadır.