Ocak ayının son günlerinden bu yana artan deprem hareketliliği bölgeyi alarma geçirmişti. Ege'deki depremlerin sıklaşmasının nedeni belli oldu! Prof. Dr. Osman Bektaş açıkladı. Yeni bir Santorini daha oluyor...
Ege Denizi'nde son iki haftadır yaşanan yoğun deprem aktivitesi, Türkiye ve Yunanistan'ı teyakkuza geçirirken, ünlü yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş'tan kritik bir uyarı geldi. Bektaş, Santorini bölgesindeki deprem aktivitesinin artan magma basıncıyla ilişkili olduğunu ve yeni bir yanardağ oluşumu sürecini tetikleyebileceğini iddia etti.
AFRİKA LEVHASI VE MAGMA BASINCI
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Bektaş, Afrika Levhası'nın sürekli sağladığı magma hacmi için Santorini'nin yeni magma yerleşim odaları aradığını belirtti. Bektaş'a göre, Santorini, bu arayışı 1956'da yaşanan 7.8 ve 7.2 büyüklüğündeki depremlerin kabukta yarattığı genleşme ve basınç rahatlamasıyla oluşan uygun alana doğru kabuğu kırarak ve kuzeydoğuya ilerleyerek gerçekleştiriyor.
DEPREM SIKLIĞI VE BÜYÜKLÜĞÜ ARTIYOR
Bektaş, kabuk kırılmasının giderek artan deprem sıklığı ve büyüklüğüyle gerçekleştiğine dikkat çekerek, bu durumun tektonik çekme gerilmesi ve dikey yükselen basınçlı akışkanlarla sağlandığını ifade etti.
"SANTORİNİ, YENİ YANARDAĞ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR!"
Analizinin en çarpıcı noktasında Bektaş, "Sonuç: Santorini, Kolumbo gibi yeni yanardağ evladı oluşturmaya çalışıyor." diyerek bölgedeki potansiyel tehlikenin boyutunu vurguladı.
UZMANLARDAN UYARILAR
Bektaş'ın bu açıklamaları, diğer yer bilimcilerin bölgedeki deprem aktivitesine dair yaptığı uyarılarla birleşince, Santorini çevresindeki durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, Ege Denizi'ndeki fay hatlarının karmaşıklığına ve bölgedeki volkanik aktiviteye dikkat çekerek, olası senaryolara karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.