Yeraltı sularının yeryüzüne çıkarılması meğer çok büyük hataymış! Bilim insanlarından tüm dünyayı korkutan açıklama

Yeraltı sularının yeryüzüne çıkarılması meğer çok büyük hataymış! Bilim insanlarından tüm dünyayı korkutan açıklama

Bilim insanları yaptığı bir çalışmayla dünyanın ekseninin neredeyse bir metre kaydığını belirledi. Çalışmaya göre bu durum insanların suyu yerden pompalayıp başka bir yere taşıması nedeniyle oldu. İşte detaylar...

Bir grup bilim insanı, yaptıkları çalışma sonucunda Dünya'nın 1993 ile 2010 yılları arasında yaklaşık 80 santimetre eğildiğini tespit etti.

Bilim adamları, söz konusu çalışmaya göre insanların yedi yıllık dönemde yaklaşık 2150 gigaton (860 milyon olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar) yeraltı suyu pompaladığını tahmin ediyor. Miktar, deniz seviyesinin yükselmesinde yaklaşık altı milimetreyi buldu.

"YERALTI SULARININ YERYÜZÜNE ÇIKARILMASI, DÖNME EKSENİNİ KAYDIRDI"

TV100'de yer alan habere göre, Seul Ulusal Üniversitesi'nde çalışmayı yöneten bir jeofizikçi olan Ki-Weon Seo, "Dünya'nın dönme kutbu aslında çok değişiyor. Çalışmamız, iklimle ilgili nedenler arasında, yeraltı suyunun yeniden dağılımının aslında dönme kutbunun kayması üzerinde en büyük etkiye sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Suyun Dünya'nın dönüşünü değiştirme yeteneği 2016 yılında keşfedildi, ancak şimdiye kadar yeraltı suyunun özel katkısı keşfedilmedi. Amerikan Jeofizik Birliği'nin Jeofizik Araştırma Mektupları'nda yayınlanan yeni çalışmada araştırmacılar, Dünya'nın dönme kutbunun kaymasında ve suyun hareketinde gözlenen değişiklikleri modellediler.

BİLİM İNSANLARI ŞAŞKIN

İlk olarak, farklı yeraltı suyu dağılımı senaryolarını hesaba katmadan önce sadece buz tabakalarını ve buzulları çalışmaya dahil ettiler. Modelin, yalnızca 2150 gigaton yeraltı suyu dağılımını içerdiğinde gözlemlenen kutup kaymasıyla eşleştiğini buldular.

Doçent Seo, "Dönme direği kaymasının açıklanamayan nedenini bulduğuma çok sevindim. Öte yandan, bir Dünya sakini ve bir baba olarak, yeraltı suyunun pompalanmasının deniz seviyesinin yükselmesinin bir başka kaynağı olduğunu görmek beni endişelendiriyor ve şaşırtıyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN