Son yılların en verimli ürünleri arasında yer alıyor bunu eken üretici paraya para demiyor. Meyve ve sebze üretiminde ilk sıraya yerleşen bu ürün tüketicilerin de favori listelerinde yer alıyor. Yaz kış herkes bu ürünü bekliyor, yılda iki kez toplanıyor.
Üreticilerin en gözde ürünleri arasında yer alıyor sebze ve meyve üretiminde satışlarıyla rekor kırıyor. Tatlıların, içeceklerin vazgeçilmez ürünü çilekler yaz kış tüketilenler arasında yer alıyor. Tarım sektöründe önemli bir yere sahip olan çilek üreticinin de cebini dolduruyor. Üreticiler çilek yetiştirmenin tüm inceliklerini de anlatıyor.
TARIM SEKTÖRÜ YENİLENİYOR
Çilek üretimi farklı şekillerde ve farklı koşullarda gerçekleştirilmektedir. Toprakta yetişen çilekler olduğu gibi topraksız olarak da üretim yapılabilmektedir. Bitkinin yaşaması için gerekli olan besin ve su elementlerinin yeterli miktarda verilmesi ile birlikte kök ortamına bağlı olarak topraksız tarım da çilek yetiştiriciliği de yapılabiliyor.
Çilek yetiştiriciliği dünya genelinde açıkta konveksiyonel metotlarla yapılırken son yıllarda tüketicilerin bilinçlenmesi amacıyla organik çileye olan ilgi de gitgide artmaktadır. Tarım insanın Dünya üzerinde binlerce yıldır yaptığı bir çalışma olarak görülürken günümüzde farklı alanlarda da farklı yetiştirme tarzları kullanılıyor. Nüfus arttıkça yetiştirilen ürün sayısında artışa gidilirken farklı üretim alanları da değerlendiriliyor. Konveksiyonel tarıma ek olarak ekolojik tarım çalışmaları dünyanın pek çok farklı noktalarında denenmektedir. Alternatif tarım sistemi doğrultusunda ekolojik tarım da gitgide önemli bir hale gelmektedir.
ÇİLEK NASIL YETİŞTİRİLİR?
Taze olarak tüketilen çilekler uzun süre muhafaza edilmek için derin dondurucu gibi yöntemlerle de yaz kış tüketilebilir bir meyve olarak görülüyor. İlkbahar aylarında diğer meyve türlerinin olgunlaşmadığı dönemde pazarda yüksek fiyata alıcı bulan çilekler açıkta yetiştirilen çileklere göre iklim şartlarına uyum sağlayabilmektedir. Akdeniz iklim şartlarında erken aylarda hasat edilen ürünler mart ayı gibi tezgahlarda yerini alıyor.
Erken üretim için birçok üretici seralarda çilek yetiştirmeyi tercih ediyor. Topraktaki kireç oranının yüksek olması ise Çilek yetiştirme koşullarını zorlaştırmaktadır. Dikim işlemlerinin yapıldığı dönemde ilkbahar, kış ve yaz ile sonbahar aylarında toprakla buluşan ürünler serin ve nemli havalarda yetişmektedir.
Çilekler kumlu ve hafif tınlı topraklarda daha rahat yetişmektedir. Bunun yanı sıra çilekler -10 dereceye kadar dayanabilme özelliğine de bulunduruyor. Ekim işlemlerinin ardından düzenli olarak bakım yapılarak yüksek verim elde edilmektedir.