Yıllarca işçi olarak çalıştılar şimdi fabrika sahibi oldular! Sektörün 2 yerli öncüsü: Yurt içi ve dışında talep patlaması…

Yıllarca işçi olarak çalıştılar şimdi fabrika sahibi oldular! Sektörün 2 yerli öncüsü: Yurt içi ve dışında talep patlaması…

Niğde’de yıllarca fabrikada işçi olarak çalışan Süleyman Terzi ile Bilgin Mişe adlı girişimciler, geliştirdikleri makine ile şimdi fabrika sahibi oldular. Sektörün öncüsü olan iki isim yurt içi ve dışında talep patlaması yaşıyor…

Yıllar boyu CTP (cam elyaf takviyeli boru) imalatı yapan fabrikalarda işçi olarak çalışan Terzi ile Mişe, 8 yıl önce kendi işlerini kurmak için ilk adımı attılar. Terzi ve Mişe bu sürecin nasıl işlediğini AA muhabirine anlattı.

ALTYAPI BORUSU ÜRETİMİ YAPAN MAKİNE GELİŞTİRDİLER

Yurt dışından ithal edilen makine geliştirmek için kolları sıvayan girişimciler, Türk mühendislerden aldıkları destek ve finansörlerin yardımı ile yazılım ve tasarımı kendilerine ait olan altyapı borularını üretebilen makine geliştirdi.

8 sene önce fabrika kuran girişimciler, 30 kişiye istihdam sağlarken, yılda ortalama 200 km boru üretimi yapmaya başladı.

nigdeli-girisimciler-1.jpg

İŞÇİLİKTEN PATRONLUĞA…

Üretimini yaptıkları makine sayesinde işçiyken patron olduklarını belirten Süleyman Terzi, ortağı ile CTP boruyu Türkiye’ye getiren firmada 12 yıl, aynı sektörde faaliyet gösteren Aksaray’daki başka bir firmadaysa 8 yıl çalıştıklarını belirtti.

YURTDIŞI AĞLARI GENİŞLİYOR

Kendi firmalarını 2016 yılında faaliyete geçirdiklerini söyleyen Terzi, üretimini yaptıkları boruları Devlet Su İşleri (DSİ), belediyeler, İller Bankası ile DSİ’ye iş yapan müteahhitlere verdiklerini aktardı. Irak ile Gürcistan’a ihracatları olduğunu dile getiren Terzi, Suriye ile Afrika’da birkaç ülke ile de görüşmelerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.

nigdeli-girisimciler-2.jpg

HEDEFLERİ 400 KM

Gelecek hedeflerine de değinen Terzi, ilk hedeflerinin önümüzdeki yıl 400 km üretim olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

"Geçen yıl ürettiğimiz boruların yüzde 5'ini ihraç ettik. Bunu yüzde 20'lere çıkarmayı hedefliyoruz. Şu an yaklaşık 30 kişi istihdam ediyoruz. İkinci hatta çıktığımız zaman bu sayı 60'a çıkacak. Yeni yatırımımız devam ediyor. Makinemiz tamamen yerli. Bütün ekipmanlarımız Türkiye'de imal edildi ve montajları Türk mühendisleri tarafından yapıldı. Tamamen öz sermayeyle kurulmuş bir firmayız. Yerli makinemizde üretmiş olduğumuz boruları dünyanın her bölgesine, kıtasına ihraç etmeyi hedefliyoruz. Şu an birkaç bölgeye ihraç ediyoruz."

nigdeli-girisimciler-3.jpg

Terzi, CTP’lerin polyester, cam elyaf ipler ile silis kumundan imal edildiğini, ham maddelerin büyük bölümünün Türkiye’de üretildiğini vurguladı. Boru üretimlerinin Avrupa standartlarında olduğu bilgisini de veren Terzi, "İçme suyu ile kanalizasyon ve atık sulara da uygunluk belgelerimiz var" ifadelerini kullandı.

Bilgin Mişe ise fabrikada 300 ila 2 bin 600 milimetre çaplarında boru ürettiklerini anlattı. Makineler, teknoloji ve otomasyonun tamamen yerli olduğuna dikkati çeken Mişe, "Yaklaşık 30 yıldır bu sektördeyiz. Türkiye'de daha önce de 2 ayrı firmada çalıştık. 2016'da bu firmayı kendi tasarım ve çizimlerimizle yüzde 100 yerli olarak kurduk. Yerli mühendislerle çalıştık." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN