Zam hesapları sil baştan! Merkez Bankası enflasyon beklentisini artırınca asgari ücret, memur ve emekli maaşı zammı da arttı

Zam hesapları sil baştan! Merkez Bankası enflasyon beklentisini artırınca asgari ücret, memur ve emekli maaşı zammı da arttı

2024 yılında maaşlara zam yapılacak. Memur ve emekli maaşı ile asgari ücrete yapılacak zam, yıl sonu enflasyon oranına göre netleşecek. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini güncelleyince maaş zam oranları da değişti. Peki, asgari ücret, memur ve emekliye ne kadar artış yapılacak? En düşük emekli aylığı için yeni tahmin ne? Memur ve emekliye zam ne kadar olacak? İşte, 2024 maaş zammı tahminleri...

Geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 35'e çıkaran Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini güncelleyerek yüzde 68 olarak belirledi. Yeminli mali müşavir ve ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk'te katıldığı programda, memur ve emekli maaşı ile asgari ücret tahminlerini açıkladı.

2024 ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILIR?

Muhammet Bayram'ın açıklamaları şöyle:

"Devletimizin pandemiden itibaren çalışanların, sabit dar, orta gelirlinin yanında oldu. Bu da son yapılan yüksek artışlara konu olabilir. Yine bir yüksek artış bekliyorum, son yapılacak yüksek bir artıştır. 2024'ün ortasından itibaren enflasyonun düşmesini öngörüyoruz.

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri enflasyon farkı kadar zam alacaklar. Bu da yüzde 38-40'lar seviyesinde olacaktır. Memur ve memur emeklilerimiz enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alıyorlar. Yüzde 9 refah payı yansıyacak ve bununla birlikte memur, memur emeklisi yüzde 50 zam alacak. Bütün meslek gruplarına yüzde 50 artış yapılacağını öngörüyoruz. Asgari ücret bu orana göre belirlenmiyor.

Gıda fiyatlarında artış yaşanıyor burada fahiş fiyatla mücadele kapsamında alınacak önlemler önemli. Yüzde 50'ye yakın bir asgari ücret zammını bekliyorum. 16 bin TL seviyesinde bir asgari ücret azami olacaktır. 16 bin TL'den başlamak üzere yeni asgari ücret konuşulacaktır. Şu anda piyasada asgari ücret, 11 bin 400 TL tutarı neredeyse kalmadı, ara zam yapıldı.

2024 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLUR?

Memur, emeklilerin zamları kısıtlı olarak gerçekleşti. Sayın Bakan Şimşek açıklamasında sıkı bir maliye politikasına işaret etti. Buna ilişkin hem Devlet Bahçeli hem Cumhurbaşkanı fazla bir maaş artışı olmasına ilişkin açıklamalar yapmıştı. Ekonomiye duyulan güvenden dolayı ekonomi yönetimi tarafından sabır istendi. Orada artışlar kısıtlı oldu.

En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL seviyesinde kaldı. Biz ara zam beklerken 5 bin TL tek seferlik ikramiye oldu. Bütün gözler sene başına çevrildi. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında asıl zammın ocak ayında yapılacağı ve tüm kesimleri memnun edecek bir düzenleme yapılacağından bahsetmişti.

2024 MEMUR MAAŞI ZAM ORANI BELLİ OLDU MU?

O yüzden ben son olarak 2024'te yüksek zam yapılacağı bundan sonra yüksek maaş artışı döngüsünün kırılacağını düşünüyorum. Ücretler arttıkça enflasyon artıyor döngüsüne girmekteyiz. Bunun kırılması lazım. Sayın Mehmet Şimşek burada hedeflenen enflasyona göre maaş zammı yapacağız açıklaması bundan dolayıydı.

O yüzden ben yüzde 50’ler seviyesinde tüm ücretlere artış yapılacağını, en düşük emekli maaşının 12 bin TL seviyesine çıkacağını tahmin ediyorum. Enflasyon yükünü artık omuzlarından atmış bir vatandaş olarak Türkiye yüzyılına geçmeyi hedefliyoruz. Burada ekonomi yönetiminin attığı adımlar önemli, asıl enflasyonun düşeceği zaman 2024’ün Mayıs ayından itibarendir."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN