HATSU, çevre dostu dev projesinde elektrik üretmeye başladı

HATSU, çevre dostu dev projesinde elektrik üretmeye başladı

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’ne(HATSU) ait İskenderun Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin elektrik enerjisine katkıda bulunacak olan Güneş Enerji Santrali (GES) elektrik üretimine başladı.

Güneş enerjisinin kullanılması noktasında büyük önem taşıyan panel montaj çalışmalarının tamamlanmasının ve test çalışmalarının sonrasında tesisin elektik üretimine başladığını duyuran Genel Müdür Çaparali,çevre dostu olan güneş ışığını güneş enerji panelleri ile elektrik enerjisine çevirdiklerini, bu proje sayesinde zararlı gazların salınımını engelleyerek küresel iklim değişikliği probleminin önüne geçmeye katkıda bulunacaklarını aktardı.

Santralin kurulum maliyetinin yüzde 85’i olan 506 bin 114 Euro hibe programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından ve yüzde 15’i olan 89 bin 314 Euro’nun HATSU Genel Müdürlüğünce karşılandığını belirten HATSU, toplam maliyeti 595 bin 428 Euro olan tesisin 780 kiloWatt kurulu güce sahip olacağına ve yılda 1 milyon 504 bin 900 kiloWattSaat elektrik enerjisi üreteceğine dikkat çekti.

Üretilen elektrik enerjisi sayesinde öngörülen yıllık getirinin 1 milyon 303 bin TL olacağına dikkat çeken Genel Müdürlük, yaz dönemi(Mayıs-Eylül arası) aylık elektrik üretim enerjisi 151 bin KiloWattSaat ön görülürken, aylık ortalama getirisinin de 130 bin 806 TL ön görüldüğünü aktardı.

Santralin test aşamasında ürettiği enerji ile ilgili verileri aktaran HATSU, 25 Mayıs – 8 Temmuz 2020 tarihleri arasında 214 bin KiloWattSaat elektrik enerjisi üretildiğini, bu enerjinin de 185 bin 324 TL üretim getirisi sağlandığını aktararak, aylık ortalama 150 bin 772 KWH elektrik enerjisi üretildiğini ve aylık ortalama 130 bin 569 TL üretim getirisi sağlandığını aktardı.

2020 sonuna kadar ürettiği elektrik enerjisi ile kurumun ödediği 89 bin 314 Euro bedelin amorti edileceğini aktaran HATSU, bu sayede atmosferden yılda yaklaşık 680 bin kilogram karbondioksit salımı azaltılmış olacağını kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN