Ayrılık acısı çekenler bu hataları sakın yapmayın: Acıyı katmerleştiriyor!

Ayrılık acısı çekenler bu hataları sakın yapmayın: Acıyı katmerleştiriyor!

Hayatımızın herhangi bir döneminde ayrılık takibi aşk acısı veya başka romantik kırılmalar yaşamamız olası ve normaldir. Bunun sonucunda ortaya çıkabilecek ruhsal yaralanma hissi, kızgınlık ve öfke duyguları beklenen dışa vurumları. Bununla birlikte, bu sorunlarla başa çıkarken yalnız değilsiniz. İşte, aşk acısıyla baş etmenizi sağlayacak tavsiyeler...

İster ayrılık yaşıyor olun ister karşılık bulamayanlardan olun, bir süre aşk acısını tadabilirsiniz. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak için uzman bir terapistin tavsiyeleri ise faydalı olabilir. Ayrılık sonrası muhtemelen ne yapacağınızı merak etmekle ya da anıları hatırlamakla meşgul olsanız da, acınızın geçeceği fikri imkansız görünebilir.

AYRILIK ACISI ÇEKENLERE TAVSİYELER

Tiktok'ta 'break-up' (ayrılık) etiketli videoların 22 milyardan fazla izlenmesi, ne kadar çok insanın kalp acısı konusunda konuşmak ve bunun için tavsiye almak istediğine işaret ediyor. Bu yüzden geçimini ayrılanlara danışmanlık yaparak sağlayan Aronke Omame gibi ayrılık koçlarının olmasına şaşırmamak gerek.

Yıl 1993... 35 yaşındaki avukat Aronke Omame hayatını tamamen değiştirecek bir deneyim yaşamak üzere. Aronke Omame, Nijerya'nın Lagos kentinde bir mahkeme salonunda. Ama bu kez müvekkilini temsil etmek için değil, anne-babası ayrılan arkadaşı Mary'ye destek için mahkemede.

Mary'nin annesi, karşısında oturan kocasıyla göz teması kurmaya çalışıyor. Hakim oturuma ara verdiğinde Mary, annesiyle birlikte babasına doğru yürümeye başlıyor. Duruşma salonu bir sessizliğe bürünüyor.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, herkes şaşkınlık içinde aileye bakıyor. Mary ve annesi, babanın önünde diz çöküyor. Başları önlerinde, aileyi dağıtmaması için babaya yalvarıyorlar. Ama baba başını hafifçe yukarı kaldırıp herkesin önünde kadına küfretmeye başlıyor.

AYRILDIĞINIZ KİŞİYİ EN AZ BİRKAÇ HAFTA ARAMAYIN

Yıl 1967... Aronke Omame, 9 yaşında. Arkadaşlarıyla okulun bahçesinde oynuyor. Okulun müdiresi yanına geliyor. Aronke Omame'ye babasının okulun kapısında beklediğini söylüyor. Babası, Aronke Omame'ye bugün eve gitmeyeceğini, birkaç hafta babaannesinde kalacağını anlatıyor.

Babaannesinin evi şehirden çok uzakta olduğu için okuldan bir süre ayrı kalacağını söylüyor. Baba, annesiyle birlikte onu zaman zaman ziyaret edeceklerini ama tartışacak şeyleri olduğu için bir süre yalnız kalmaya ihtiyaçları olduğunu izah ediyor. Aronke Omame bir şey demiyor.

Aronke Omame, kuzenleriyle oynuyor ve babaannesiyle yemek pişiriyor. Okuldan ayrı kalmayı eğlenceli bulmaya başlıyor. Mutlu. Ya da en azından mutsuz değil... Aronke Omame, "İnsanlar iyi niyetli olarak başlamasına karşın her ilişki uzun sürmeyebilir" diyor.

Anne ve babasının evliliklerinin tam olarak neden sona erdiğini bilmiyor. Ama o mutlu bir çocukluk geçirdiğinde ısrar ediyor. Sonra aşkın incittiğini öğreniyor. Aronke Omame, 18 yaşında... Hukuk fakültesine gidiyor. En yakın arkadaşından hoşlanıyor. Flörtleri özel bir ilişkiye evriliyor. Aronke Omame ilk kez aşık oluyor.

Ama bir sorun var. Çocuk Aronke Omame ile cinsel ilişkiye girmek istiyor. Aronke Omame ise buna hazır değil. Bir gün çocuğun evine gidiyor. Sevgilisini başka bir kızla öpüşürken görüyor. "Ağlayarak evden çıktım. Kalbim kırılmıştı. Arkamdan gelecek diye düşündüm. Gelmedi" diyor.

AYRILDIĞINIZ KİŞİYE BAŞKA BİR İSİM VERİN

Örneğin adı Steven ise ondan Robert diye bahsedin. Bu öfkenizi azaltacaktır. Birkaç gün sonra çocuktan bir mektup alıyor. Sevgilisi, aşkını bulduğunu, artık Aronke Omame'nin hayatının bir parçası olamayacağını yazıyor. Reddedilmek Aronke Omame'yi kahrediyor, "Utandım. Dünyam yıkıldı" diyor.

İki hafta okula gitmiyor. Çünkü çocukla yüz yüze gelmekten korkuyor. Arkadaşları uğruyor. Ona dışarıda hayatın devam ettiğini söylüyorlar. Bir gün sanki biri büyü yapmış gibi, Aronke Omame'nin içinden dışarı çıkmak geliyor. Bitirecek bir okulu, iyi zaman geçireceği arkadaşları var.

Kapıyı açıyor, dünyaya geri dönüyor. Evde kaldığı iki hafta ona iyi geliyor. Hatta sonunda çocukla yeniden dost oluyor. 17 yıl sonra tekrar Lagos'taki duruşma salonundayız. Aronke Omame, babanın önlerinde diz çöken Mary ve annesine bağırmasını dehşet içinde izliyor.

Ayrılıkla baş etme yöntemleri aranıyor. Nasıl olur da 60 yaşlarındaki bir kadın, kendisine bariz şekilde kötü davranan bir adamın önünde diz çöküp 'gitme' diye yalvarır? Sonra anlıyor. Çünkü, ortada bir kocaya tabi olma kültürü var. Google'a göre 'ayrılıkla nasıl baş ederim' sözcükleriyle yapılan aramaların sayısı son 5 yılda ikiye katlandı.

2012'den bu yana ise bu oran üç katı. Yapay zekanın kullanıldığı keywordtool.io sitesi farklı platformlarda yapılan aramaları ölçüyor. Bu siteye göre son 10 yılda bu sözcüklerle en fazla arama İrlanda'da yapıldı. İlk 10'da Nijerya, Singapur, Hindistan, Avustralya, ABD ve İngiltere de var.

ONU SOSYAL MEDYADA TAKİP ETMEKTEN VAZGEÇİN

Onun daha mı mutlu olduğunu anlamaya çalışmak için uygun bir zaman değil. Toplumlar kadına mutsuz kalmayı öğütlüyor Uluslararası Koçluk Federasyonu'na göre yaşam koçluğu sektörü yıllık bir milyar doları aşan bir büyüklüğe sahip. Aronke Omame'nin aklına, çevresinin, evliliğinin kariyerine odaklandığı için bozulduğunu söylediğini anımsıyor.

Aronke Omame, o zaman kendine dedikodulara kulak asmaması gerektiğini telkin ediyordu. Ama incinmişti. Anne-babasının evliliği sona erdiğinde de tüm gözler annesine çevrilmişti. Kocasının kendisine ilgisini kaybetmemesi için daha neler yapabilirdi diye soruyorlardı.

Toplum, acı çekilen evliliklerde bile kadına mutsuz kalmayı öğütlüyor, ayrılıp yeni bir hayata başlamayı telkin etmiyordu. Mary'nin annesiyle babasının boşandığı o gün Aronke Omame bir karar verdi. İnsanlara ilişkilerini gururlarını mümkün olduğu incitmeden bitirebilmeleri için yardım edecekti. Birkaç yıl aile hukuku ve ilişki koçluğu çalıştı. Ayrılık koçu oldu.

İLK İKİ HAFTA ÇOK KRİTİK

Yıl 2022... Aronke Omame'nin 40 yıllık bir hukuk, 10 yılı aşkın bir süredir de ayrılık koçluğu kariyeri var. "Bir ayrılık koçu size acı dolu geçmişinize gururla bakmanıza yardım edebilir" diyor. Aronke Omame ayrılıktan sonraki ilk iki haftanın çok kritik olduğunu söylüyor. Danışanlarına, ağlamalarını, ayrıldıkları kişiyi sosyal medyada takip etmemelerini tavsiye ediyor. Bir arkadaşınızın onu yeniden aramak istediğinizde sizi durdurması gerektiğini söylüyor:

"Aklınız size oyun oynayacak, onu neden aramanız gerektiği konusunda bahaneler üretecek. Sakın dinlemeyin. Çünkü o ses size yalan söylüyor. Gerekiyorsa telefonunuzu bir arkadaşınıza verin. Bir ilişkinin bozulması sizi inciten ve atlatılması zor bir şeydir.

Özellikle de daha önce böyle bir şey yaşamadıysanız. Bir şey söylemeniz gerekmiyor. Ama ailenizle ve arkadaşlarınızla birlikte olmak, işe yarayabilir. Önemli olan bu süreci tek başına yaşamak zorunda olmadığınızı ve kalbinizin zamanla iyileşeceğini unutmamanız.

Bu zor zamanlar geçecek. Ve yaralarınız kendini onarmaya başlayacak. Başka bir yararlı tavsiye de ayrıldığınız kişi için başka bir isim uydurmak olabilir. Örneğin adı Steven ise ondan Robert diye bahsedin. Çünkü Robert'a karşı daha az öfkeli ve daha fazla objektif olabilirsiniz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN