Bankada parası olanlar dikkat! Bu karar faizleri alt üst etti: Ev almak isteyenler yandı!

Bankada parası olanlar dikkat! Bu karar faizleri alt üst etti: Ev almak isteyenler yandı!

Bankalar borsayı, konutu ve döviz sahiplerini etkileyecek ilk banka Akbank oldu. Mevduata faiz oranları rekor seviyeye yükselirken, banka mevduata bir ay süreyle rekor faiz vererek ilk adımı attı. Peki hükümetin düşük faiz ve yüksek banka faizi politikası bunu nasıl etkiler? Bu durum doları, borsayı ve konut piyasasını nasıl etkiler? ekonomist Remzi Özdemir hepsine cevap verdi. Daha fazla detaya haberimizden göz atabilirsiniz….

Akbank'ın mevduat faizini %30'a çıkarttı, Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, bu durumun hükümetin faiz dondurma kararını bozmak olarak değerlendirildiğini bildirdi.

Özdemir yapmış olduğu değerlendirmede, “Akbank mevduat faizinde fitili ateşledi ve 32 güne kadar olan Türk lirasına verdiği mevduat faiz oranını yüzde 30’a yükseltti. Akbank’ın bu faiz yükseltmesine Merkez Bankası ve BDDK’nın ses çıkartmaması, iktidarın faiz inadından vazgeçtiği şeklinde yorumlanıyor.” İfadelerine yer verdi.

akbank

Özdemir devamındaysa “Ancak Merkez Bankası geri adım atmış görünmemek için bu geri adımı bankalar aracılığıyla yaptığı iddia ediliyor.” Değerlendirmesinde bulundu.

Peki Akbank’ın başlattığı bu faiz artışını nasıl yorumlamak gerekiyor? Özdemir bu soru karşısında:

“Öncelikle Akbank’ın yüzde 30 ile başlattığı faiz artışına diğer mevduat bankalarının da kısa süre içerisinde katılması bekleniyor. Banka yöneticileri TL mevduat faiz oranının yüzde 40’a kadar devam etmesini bekliyorlar. Böylece iktidar faizi ben düşürdüm ama bankalar yükseltti diyerek yine bir günah keçisi bulmuş olacak!” ifadesini kullandı.

NASIL ETKİLEYECEK?

Bankaların faiz yarışı piyasaları nasıl etkileyecek? Özdemir’in “borsa”, “döviz” ve “konut” başlıkları altında yapmış olduğu değerlendirmeler şu şekilde:

BORSA:

"Borsada artık tek alternatif yatırım aracı olmaktan çıkıyor. Yani mevduat faizlerinin yüzde 20 seviyesinde olması enflasyon karşısında parasını korumak isteyenler zorunlu olarak halka arzlara katılıyor ve borsada hesap açıyordu. Bu faiz yarışının borsayı kısmen de olsa olumsuz etkilemesi bekleniyor."

DÖVİZ:

"Bankaların Türk lirasına verdiği faizi yükseltmesiyle birlikte döviz üzerinde de olumsuz etkisi olacak. İktidar arka kapı satışlarıyla kontrol edemediği dövizi bu şekilde en azından seçime kadar kontrol edeceğini düşünüyor. "

KONUT:

"TL mevduat faizlerinin yükselmesi en çok konut piyasasını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Yüzde 30 ve üzeri para toplayan bankalar artan maliyetten dolayı konut kredisi faizlerini yükseltecek. Halen 1.7 civarında olan konut kredisinin yüzde 3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bu da özellikle ipotekli satışların yani kredili işlemlerin bitmesine neden olacak."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN