Bayat balığı anlamak meğer bu kadar kolaymış! Prof. Dr. Canan Karatay, püf noktasını açıkladı

Bayat balığı anlamak meğer bu kadar kolaymış! Prof. Dr. Canan Karatay, püf noktasını açıkladı

Denizin bize sunduğu nimetlerden balık, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahip, kemiklerin erimesini önlüyor, zihni açarak hafıza kaybı ile unutkanlığa karşı etkili oluyor, saçları ve cildi besliyor, keskin gözler için de birebir. Ancak bayat veya bozulan balığı yemenin de bir o kadar sağlığa zararı olabilir. Prof. Dr. Canan Karatay, balığın tazeliğini kaybedip kaybetmediğini anlamanın kolay yöntemlerini anlattı. İşte, balık taze mi, bayat mı anlamanın püf noktaları...

Balık, insan sağlığı için önemli besinlerden biri. Fosfor, B12 ve daha pek çok vitamini bünyesinde barındıran, zihni güçlendiren balık, eylül ayı geldiğinde tezgahlardaki yerine alır ve sofraları şenlendirir.

Fakat balık aynı zamanda kolay bozulabilen, bozulduktan sonra gıda zehirlenmesi gibi olumsuzluklara neden olabilen bir besindir. Günümüzde daha uzun süre tazeliğini koruması için pek çok yöntem geliştirilmiş olsa da her zaman bu yöntemler işe yaramayabilir.

Kalp ve iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, balıkların taze olup olmadığını anlamak için pratik yöntemleri paylaştı.

BALIĞIN BAYAT MI TAZE Mİ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Balığın taze olduğunu anlamak için derin bir kaba su doldurup içine koyabilirsiniz. Taze balık, suya bırakıldığında dibe çökecektir. Bayat balığın ise su üzerinde kalarak ağzı açılmaya başlar.

Aynı zamanda balığın tazeliğini gözlerinden anlayabilirsiniz. Gözlerden anlaşılma ihtimali kulağa tuhaf gelse de canlı ve saydam göründüğünde balığın taze olduğuna işaret eder. Balık gözlerinin canlı bakması, taze olduğunu kanıtlayacaktır. Buna ek olarak gözbebekleri de dışa dönük olmalı.

BALIK BAYAT OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Tüketeceğiniz balığın taze olup olmadığı konusunda çeşitli şüpheleriniz varsa balık etinden bunu fark edebilirsiniz. Taze balığın eti sert olmalı, karın bölgesinde şişlik olmamalı.

Balığı satın almadan önce görüntüsünden de bayat olup olmadığını çözümleyebilirsiniz. Balıkların solungaçları kırmızı renkli ve nemli bir görüntüye sahip olmalıdır. Ancak bayatsa kırmızı renk çok koyulaşmış olabilir. Aynı zamanda taze balığın derisi, pulları parlak görünmeli.

BOZULAN BALIK NASIL ANLAŞILIR?

Taze balıkta deniz kokusu varken bayat balıkta amonyak kokusunu andıran bir koku yayılabilir. Aynı zamanda bayat balıkların göz kısmında belirgin bir donukluk, mat görüntü mevcuttur.

Eğer balık çiğ haldeyken bastırdığınızda parmak izi kalıyorsa ve yumuşamalar başladıysa bu durum balığın bayat olduğunun habercisidir. Bu tür problemler gözlediğinizde tüketmemelisiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN