Bu asgari ücretle herkes mutlu olacak! Sendikalardan heycanlandıran asgari ücret mesajı! TİSK ve Türk-İş'in işaret ettiği o rakam!

Bu asgari ücretle herkes mutlu olacak! Sendikalardan heycanlandıran asgari ücret mesajı! TİSK ve Türk-İş'in işaret ettiği o rakam!

Türkmenistan dönüşünde gündemle ilgili sorulara cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bizim hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar olayını çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir şekilde devam ediyor. 2023’e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz" dedi. Twitter'da siyasal sansür iddialarına ilişkinse "Böyle bir şey olursa, Elon Musk’la oturur konuşuruz. En azından bir telefon görüşmesi yaparız. Uzayı konuştuğumuz gibi Twitter’ı da konuşuruz" ifadelerine yer verdi.

2022'nin sonları yaklaşırken çoğu kişinin aklında hep aynı soru var. 2023'te asgari ücret ne kadar? Asgari ücreti belirleme komitesinin ikinci toplantısı yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ikinci toplantının öncesinde yaptığı açıklamada "uzlaşma" yı işaret etti.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISI SONA ERDİ

Yeni yıl asgari ücretini belirlemek üzere düzenlediği 2. Toplantısı sona erdi. Komite 15 kişiden oluşmaktadır. Beş işçi, işveren ve devleti içerir. Asgari ücret belirlenirken başta enflasyon olmak üzere ücret ve geçim kaynaklarına ilişkin tüm rakamlar dikkate alınmaktadır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başkanlığında, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın yaptığı komitede, işverenlere TİSK genel sekreteri Akansel Koç ve TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul'un çalışma komitesi başkanlık etti.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 2,5 saat sürdü.

asgari ücret

TOPLANTI SONRASI TÜRK-İŞ VE TİSK'TEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Asgari ücret komitesinin ikinci toplantısının ardından TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, "Nihai rakamı belirlemek için yeniden toplanacağız. İşveren desteği için talebimizi yineledik" açıklamasında bulunurken, TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise "Üçüncü toplantı için tarih belirlemedik. Herhangi bir rakam konuşulmadı. TÜİK'ten istediğimiz rakamların bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi." Dedi.

NET ASGARİ ÜCRET 5 BİN 500 TL

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6471 TL, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5500 lira 35 kuruş olarak uygulanmaktadır.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7603 TL 43 kuruş. Bunun 6471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturmaktadır.

Önceki yıllara bakıldığında asgari ücret artışının yıllık enflasyonun üzerinde olması dikkat çekiciydi. Bu yıl asgari ücret artışı yine enflasyonun üzerinde belirlenecek.

TOPLANTI ÖNCESİ BAKAN BİLGİN'DEN DİKKAT ÇEKEN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Asgari Ücret Komisyonu'nun ikinci toplantısı öncesi Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretle ilgili dikkat çekici bir mesaj verdi. İşte açıklamalar:

"ASGARİ ÜCRET FEVKALADE ÖNEMLİ BİR KURUMDUR"

Büyümenin meydana getirdiği sorunların en önemlilerinden biri büyüme ve gelir dağılımı arasındaki ilişkidir. Bunu düzenleyecek mekanizmalar vardır. Serbest toplu pazarlık sistemi, bir diğeri ikinci toplantısını yapacağımız asgari ücret kurumudur. Asgari ücret fevkalade önemli bir kurumdur. Asgari ücret temel ücret haline geldi gibi ezberlenmiş söylem var bu doğru değil: Asgari ücretlilerin toplam ücretlilerdeki oranı yüzde 38 civarındadır.

asgari ücret

"ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE DİĞER ÜCRETLİLERDE RAHATLAYACAK"

Asgari ücret diğer ücretli çalışanların ücretlerinin de yukarıya tırmandırılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 50 ardından yüzde 30 artışlar ücretler arasındaki farklılaşmanın yukarı doğru gittiğini ortaya koymaktadır.

"GENİŞ BİR UZLAŞMA İLE BELİRLERİZ"

Bu defa da aynı şekilde geniş bir uzlaşma ile bunu gerçekleştiririz diye ümit ediyorum. Karşılaştığımız her sorunun çözülebileceğine ve Türkiye'nin bunu çözebilecek bir iradeye sahip olduğuna inanıyoruz. Bu tür projelerin daha mikro ölçeksi sorunların bir araya getirilerek çözülmesine, kayıt dışı istihdama dönük katkıların önemini bu bağlamda değerlendirebiliriz."

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Merkez bankalarının Kasım ayında piyasa katılım anketiyle yıllık enflasyonun %68,06 olması bekleniyor. Bu rakama göre yıllık net asgari ücret hesaplanırken bu rakam 7148 TL'dir.

REFAH ARTIŞI YAPILACAK

2023 yılında refahın enflasyonu aşan kısmına göre asgari ücret belirlenecek. Bu nedenle, beklenen enflasyon oranları ile hesaplanan asgari ücret, asgari sınır olarak gösteriliyor.

asgari ücret

SON 5 YILIN ASGARİ ÜCRET RAKAMLARINA DİKKAT!

Asgari ücret hesaplamalarını son 5 yılı referans alarak yıl sonundaki enflasyon beklentilerine göre yaptık. Son 5 yılda çeşitli partiler için asgari ücret hep enflasyonun üzerinde oldu.

Asgari ücret hesaplamaları yıllık enflasyon beklentisine göre yapıldığından, hesaplamalarda Temmuz zammı öncesi geçerli olan 5.004 TL brüt asgari ücret ve 4253,40 TL net asgari ücret hesabı yapılmıştır:

TÜM VERİLER O RAKAMI İŞARET ETTİ

Merkez Bankası'nın bu kasım ayı piyasa katılımcısı sonuçlarına göre 2023 yılı asgari ücreti tahmin etmeye başladığımızda;

Asgari ücret Ocak zammı: %46,96

Net asgari ücret beklentisi: 8.083,50 TL oldu.

ASGARİ ÜCRETİN İLK RAKAMLARI

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 7785 liranın açlık eşiği olarak kabul edildiğinde kırmızı çizgi olduğunu belirterek, yılda yüzde 130 olan gıda enflasyonunun da dikkate alınması gerektiğini vurguladı. TÜRK-İŞ üyesi başkanlarıysa başlangıç tutarı 8250 TL’nin başlangıç olmasının daha uygun olacağını işaret etmişti.

BAKANLIK ANKETİ SONUCU: 7.845 TL

Çalışma Bakanlığının yaptığı açıklamada; 2023 asgari ücret sorgulaması kapsamında başlatılan anketin sonuçları belli oldu. Açıklamada, "Çeşitli mesleklerden vatandaşlardan oluşan ve ne işçi ne de işveren olan halkın 2023 yılına kadarki asgari ücretten toplu beklentisi 7845 lira oldu" denildi.

ASGARİ ÜCRET İÇİN 8.000-8.250 TL BANDI ÖNE ÇIKIYOR

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Vedat Bilgin, halkın ortalama beklentisinin 8 bin olduğunu belirtti.

Tüm matematiksel bilgileri ve beklentileri değerlendirdikten sonra 2023 yılında güncel asgari ücret 8000-8250 TL olarak görünüyor.

2022 ASGARİ ÜCRET İÇİN DEVRİM YILI OLDU

2022 asgari ücrette birçok yeniliğe sahne oldu. İlk olarak asgari ücret enflasyonun çok üzerinde artırıldı ve bu oran yüzde 50,5 ile asgari ücret artışının en yüksek yarısı olarak kaydedildi. Ardından asgari ücret üzerinden ödenen gelir vergisi ve damga vergisi kaldırıldı. Asgari ücretin yanı sıra tüm ücretler üzerinden asgari ücret vergisi kaldırıldı.

Küresel enflasyonun hız kazanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve hükümetin acil talebi üzerine asgari ücret komitesi aniden yeniden toplandı ve yıl ortasında asgari ücrete zam yapıldı. Yaklaşık yüzde 30'luk bir artışla asgari ücrete 2022 yılında kümülatif olarak yüzde 94'ün üzerinde zam yapıldı. TÜM ÜCRETLER BİR ARADA

ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE BÜTÜN MAAŞLAR ARTACAK

Asgari ücrette yapılacak bir artış, tüm işçilerin ücretlerini etkileyen bir özelliğe sahip. Çünkü işlerde en düşük ücretlerin yükseliyor olması ücretleri de yükseltiyor. Tüm şirketler çalışanlarını asgari ücret artışına göre yükseltiyor.

SON SÖZÜ BAŞKAN ERDOĞAN SÖYLECEK

Asgari Tespit Komisyonu'nun üç toplantının ardından anlaşmaya varması bekleniyor ve bu fasıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN