Bu gıdaları buzdolabına koyan büyük gaflet içinde: Her şeyi çürütüyor! Besinleri heba ettiği gibi zehirlenmeye zemin hazırlıyor

Bu gıdaları buzdolabına koyan büyük gaflet içinde: Her şeyi çürütüyor! Besinleri heba ettiği gibi zehirlenmeye zemin hazırlıyor

Birçok besini saklamak için kullanılan buzdolabı, sanılanın aksine her besini korumuyor. Bazı gıdaları buzdolabında sakladığımızda ömrünü uzatmıyoruz tam aksine kısaltıyoruz. Peki, buzdolabına hangi yiyecekler konulmaz? Meyve ve sebzeler buzdolabında nasıl saklanmalı? Buzdolabına konulmaması gereken yiyecekler hangileri? İşte, buzdolabında muhafaza edilmeyecek sebze, meyveler, besinler...

Yiyecekleri, tazeliğini korumak için buzdolabına koymak şart. Fakat her yiyecek, buzdolabında muhafaza edilemiyor, çünkü bazı gıdalar buzdolabında daha hızlı çürüyebiliyor. Örneğin; elma, domates, muz gibi yüksek oranda etilen gazı üreten meyveleri, buzdolabında başka meyve ve sebzelerin (örneğin salatalık, üzüm, çilek ve havuç gibi) yanında bırakmayın. Aksi takdirde diğerlerinin daha çabuk olgunlaşıp bozulmasına neden olur.

BUZDOLABINA KONULMAMASI GEREKEN YİYECEKLER NELER?

PATATES

Patatesler, soğuk ortamlarda depolanmamalıdır çünkü buzdolabının soğuğu patateslerin nişastasının şekerlere dönüşmesine neden olabilir. Bunun sonucunda da patateslerin tadı bozulabilir.

SOĞAN

Soğanlar, buzdolabında saklandığında çabuk nemlenir ve yumuşar. Ayrıca soğan kokusunu diğer yiyeceklere de yayabilir. Bu yüzden soğanları serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek daha uygun olacaktır.

DOMATES

Domatesler buzdolabında saklandığında, içerisindeki tat ve aroma kaybolabilir. Ayrıca domatesler soğuk ortamlarda çabuk yumuşar ve çürüme riski artar. Bu yüzden domatesleri oda sıcaklığında muhafaza etmek daha doğru olacaktır.

MUZ

Muzlar buzdolabında siyahlaşma ve leke oluşumuna neden olabilir. Ayrıca soğuk ortamlarda muzların içerisindeki nişasta şekerlere dönüşebilir ve tadı bozulabilir. Muzları oda sıcaklığında muhafaza etmek daha uygun olacaktır.

AVOKADO

Avokadolar, olgunlaşmadan önce buzdolabında saklanmamalıdır. Olgunlaşmış avokadolar ise buzdolabında birkaç gün saklanabilir. Ancak avokadolardaki yağlar soğuk ortamlarda katılaşabilir, bu da avokadonun kıvamını bozabilir.

ANANAS

Ananaslar buzdolabında saklandığında, içerisindeki şeker kristalleşebilir ve tadını bozabilir. Ayrıca ananaslar soğuk ortamlarda çabuk yumuşar ve çürüme riski artar. Bu yüzden ananasları oda sıcaklığında muhafaza etmek daha doğru olacaktır.

ÇİLEK

Çilekler, buzdolabında saklandığında tatları bozulabilir ve daha az lezzetli olabilirler. Ayrıca, soğuk ortamda çilekler daha çabuk küflenme riski taşırlar. Bu nedenle, çilekleri buzdolabına koymak yerine tüketmeden önce yıkayarak oda sıcaklığında bekletmek daha iyidir.

BUZDOLABINA KONULMAMASI GEREKEN YİYECEKLER

Patates gibi nişasta içeren kök sebzeler dolapta daha çabuk bozuluyor. Bu yüzden de uzmanlar özellikle patates, soğan, sarımsak gibi sebzelerin buzdolabı dışında muhafaza edilmesini öneriyor.

En sık yapılan hatalardan biri de tazeliğini korusun diye domatesi buzdolabına kaldırmak. İşte bu da yanlış bir yöntem. En doğrusu eğer oda sıcaklığı uygunsa domatesi kapalı bir alanda muhafaza etmek.

Sebzelerin buzdolabında hava almayan poşetlerde saklanması gerekiyor

Çoğu sebze ve meyve ağzı açık poşetiyle birlikte dolapta günlerce bekletiliyor. Bu da son derece yanlış bir yöntem.

Sebzeleri hava almayan bir poşetle dolaba yerleştirmek gerekiyor.

Buzdolabında muhafaza edilmemesi gereken besinler arasında bazı meyveler de var.

Yaz ayındaki meyvelerin buzdolabında saklanabilir fakat muz, portakal, elma gibi kabuklu meyveler güneş ışığından uzakta dışarda saklanmalı.

Gıdaların kısa sürede küflenip bozulmaması için saklama koşullarına dikkat edilmesi gerekiyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN