Bu hastalığı olanlar erken boşanıyor! Eşleri birbirine kanlı bıçaklı yapıyor: İlişkilerin baş düşmanı!

Bu hastalığı olanlar erken boşanıyor! Eşleri birbirine kanlı bıçaklı yapıyor: İlişkilerin baş düşmanı!

Uzmanlar tarafından evli çiftlere uyarılar yapılıyor. Sosyal anhedoni adındaki psikolojik rahatsızlık evliliğinize gölge düşürebilir. Tatimin seviyesini azaltan rahatsızlık, motivasyon, haz beklentisi, ilgide azalma ile birlikte kendini açığa çıkaran sosyal anhedonini uyumsuzluğa ve yuva yıkıcı sebeplere neden olabiliyor. Peki sosyal anhedoni nedir? İşte tüm detaylar...

BU HASTALIK İLİŞKİNİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Son zamanlarda ülke gündeminde üst sıralara yerleşen yuva ayrılıkları ve benzeri olaylara dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Sosyal canlılar olan insanlar sık sık sosyalleşmenin yolunu ararlar. Fakat bazı kişiler sosyal etkileşimlerde oldukça az ilgi gösterir.

Bu durumlarda ise yapılan yorumlara göre bu kişilerin "ait olma ihtiyaçları" çok daha az olduğu düşünülüyor. Belirtilen durum ise sosyal anhedoniyle ilişkilendirilmesi dikkat çekiyor. Fakat sosyal andehoni içe dönük olmak ile sosyal kaygı taşımak gibi kavramlar ile aynı kapsamda yer almıyor.

Sosyal anhedonisi olan bireyler sosyal etkileşimlerden zevk duymadıkları dolayısıyla etkileşime girmede daha isteksiz olarak öne çıkıyor. Yapılan açıklamalara göre iki tür sosyal anhedoni olduğu belirtiliyor. Birisi fiziksel diğer ise sosyal anhedoni olarak kayda geçiyor.

3787.jpg

SOSYAL VE FİZİKSEL ANHEDONİ

Fiziksel anhedoni hastalığı olan bir kişi fiziksel dokunuş veya yemeği tadı gibi fiziksel durumlardan hiç zevk almayabilir. Fakat sosyal anhedoni olan kişiler ise diğer insanların arkadaşlığından haz duymayabilir.

Belirtilen 2 türlü anhedoninde depresyon belirtileri ya da şizofreni gibi ruhsal sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında fitili ateşleyebileceği belirtiliyor. Fakat bazı ilaçların yan etkisi olarak da bu durumların etkisi bireyde hissedilebilir.

uz.jpg

EVLİ ÇİFTLER ÜZERİNDE TEST EDİLDİ!

Independent Türkçe'de yer alan yazı ile birlikte sosyal anhedonisi fazla olan kişiler evlilikleri ve uzun süreli ilişkilerde bulunma olasılığı oldukça düşük görülüyor. Diğer yandan ise Singapurlu araştırmacılar tarafından yapılan analizler sonucunda bir bireyin sosyal anhedonisinin evlilikteki her iki partner üzerindeki etkisi incelendi.

Yapılan test ile birlikte 100 evli çift anketlere katıldı. Anketler ile birlikte anhedoninin geçerli olduğu ilişkilerde "talep-geri çekilme" isminde bir iletişim türünün kendini gösterdiği bilgisi paylaşıldı. Bu durumda tartışma esnasında bir kişinin tartışmadan kaçtığını veya bitirdiği gözlemleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN