Demir eksikliğiniz varsa nedeni 2020-2022 arasında yaşananlar olabilir! İlginç bağlantı tespit edildi

Demir eksikliğiniz varsa nedeni 2020-2022 arasında yaşananlar olabilir! İlginç bağlantı tespit edildi

Bilim insanları, kandaki demir eksikliğinin nedenleri arasında son dönemde hayatımıza giren bir hastalığın neden olduğunu ortaya çıkardı. İşte detaylar...

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nden yeni bir rapor, düşük demir seviyelerinin iltihaplanma ile anemiye katkıda bulunduğunu ve hastalarda koronavirüs teşhisi konulduktan sadece iki hafta sonra sağlıklı kırmızı kan hücresi üretimini durdurduğunu ortaya koydu.

Nature Immunology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bu bireylerin çoğu, yakın zamanda beyin bulanıklığıyla birlikte uzun süreli kovid-19'a sahip olduklarını bildirdi.

HER 10 KİŞİDEN EN 3'Ü UZUN SÜRELİ KOVİD-19 RİSKİ ALTINDA

Üniversiteye göre SARS-CoV-2 ile enfekte olan her 10 kişiden en az 3'ü uzun süreli koronavirüs riski altında.

Araştırmada yer alan Hal Drakesmith, "Vücutta bir enfeksiyon olduğunda, vücut kan dolaşımından demiri uzaklaştırarak tepki verir. Bu, bizi kan dolaşımındaki demiri yakalayan ve hızla büyüyen potansiyel olarak öldürücü bakterilerden koruyor. Bu, vücutta demiri yeniden dağıtan evrimsel bir tepkidir" dedi.

Hal Drakesmith, bunun uzun bir süre boyunca meydana gelmesi durumunda, demir eksikliğinin oksijenin vücutta 'daha az verimli' taşınmasına neden olduğunu ve bunun metabolizma ve enerji üretimi üzerinde olumsuz etkiler bıraktığını ekledi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, 1 yıl boyunca kan örneklerini analiz eden araştırmaya göre, hem şiddetli hem de hafif koronavirüs vakaları olanların kanlarında benzer durumlar görüldü.

İLTİHAPLANMAYI ENGELLEYEMEDİ

Araştırmacı Dr. Aimee Hanson da, "Vücudun düşük demir miktarını ve bunun sonucunda ortaya çıkan anemiyi daha fazla kırmızı kan hücresi üreterek düzeltmeye çalıştığına dair kanıtlar görmemize rağmen, devam eden iltihaplanma karşısında pek de iyi bir iş çıkarmıyordu. Demir seviyeleri ve vücudun demiri düzenleme şekli, kovid-19 enfeksiyonu sırasında erkenden bozuldu ve iyileşmesi çok uzun zaman aldı, özellikle de aylar sonra uzun süreli corona virüsü bildiren kişilerde" dedi.

Dr. Aimee Hanson, hastalara demir takviyesi vermek gibi daha basit bir yaklaşımın karmaşık hale gelebileceğini söyledi.

Artık yeni verileri uzun süreli koronavirüs tedavisini iyileştirmenin bir yolu olarak kullanan Dr. Aimee Hanson gibi uzmanlar, demir seviyeleri üzerindeki etkileri azaltmak için agresif inflamasyonu mümkün olduğunca hızlı kontrol etmenin yollarını arıyor.

Dr. Aimee Hanson, "Bu, kişilerin vücutlarında yeterli miktarda demirin bulunmaması anlamına gelmiyor, sadece demirin yanlış yerde sıkışıp kalması anlamına geliyor. İhtiyacımız olan şey, demiri yeniden harekete geçirmenin ve onu kırmızı kan hücreleri için daha yararlı olacağı kan dolaşımına geri çekmenin bir yolu" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN