1100 TL ikramiyeyi unutun! Emekli ikramiyesine rekor zam yolda... Bayramda emekliler çifte bayram yaşayacak

1100 TL ikramiyeyi unutun! Emekli ikramiyesine rekor zam yolda... Bayramda emekliler çifte bayram yaşayacak

Başkent'te dolaşan kulis bilgilerine göre, AK Parti iktidarı 18 Haziran 2023 genel seçimlerine yönelik emekli ikramiyelerinde ciddi bir artışla girmeyi planladığı öğrenildi. Buna göre, emeklilere bayram ikramiyelerinde iki kattan fazla zam yapılacağı ileri sürülüyor.

2018 yılından itibaren emekli bayram ikramiyeleri ile ilgili bir değişiklikler yapıldı. Her iki bayram için 1000 lira olarak ödenen tutar, 1100 liraya yükseldi. Emekli bayram ikramiyelerinin miktarı, 14 Mayıs 2023'te yapılacağı söylenen seçim öncesinde belirlendi. Kısa Dalga'da bir yazı kaleme alan gazeteci Mehmet Çetingüleç'e göre Ankara'da seçim öncesi ikramiyelere zam yapılabileceği konuşuluyor.

Emekli ikramiyesinden asgari ücrete ve memur maaşlarına kadar kademeli bir zam dalgası yaşanacak...

Çetingüleç, seçimlerden önce önemli bir artışın ufukta göründüğünü tahmin ediyor. Asgari ücrete, memurlara ve emeklilere ek zam yapılması, emekli ikramiyelerinin de yükselmesi bekleniyor. Seçimlerin yaklaştığı 14 Mayıs'ta Ankara kulislerinde de hareketlilik arttı. Yazar, iktidar partilerinin oy oranı düştükçe, zam oranının da artacağını savunuyor.

Emekli ikramiyelerine %280 zam mı geliyor?

Ankara'da dolaşan bilgilere göre, hükümet 14 Mayıs genel seçimlerine emekli ikramiyelerinde ve maaş zamlarında bir artışla girmeyi planlıyor. Halen 1100 lira olan emekli ikramiyelerinin 2500-3000 lira aralığına çıkarılması, 3000 liraya ulaşması halinde %280 zam yapılması öngörülüyor. Asgari ücrete %10 zam yapılırken, emekliler de %10-20 arasında ekstra bir artış bekleyebilirler. Asgari ücretliler için %54.66'lık bir artış ilan edildi, ancak Cumhurbaşkanı seçimden önce bir ayarlama daha yapılacağının sinyalini verdi. Eskiden asgari ücretin iki katını kazananlar şimdi asgari ücretle aynı seviyeye geldiklerinden, emekliler üzerindeki etkisi ise büyük.

emekli

Asgari ücret artışı, fiyatları hızla yükselterek KDV ve ÖTV gibi vergi gelirlerinin artmasına yol açıyor...

Siyasi çevrelerdeki söylentilere göre, emekli maaşlarına 2023'ün ilk yarısı için %40 zam yapılması planlanıyordu. Ancak bu oran %30 ile sınırlandırıldı. Geri kalan kısım ise seçim öncesine bırakıldı. Emekli maaşlarındaki artışın sınırlı kalmasının temel nedeni, emekli maaşlarının devlet tarafından finanse edilmesi, buna karşılık asgari ücretin özel sektör tarafından finanse edilmesi ve dolayısıyla devleti zorlamaması. Aslında, maaş artışından sonra Sosyal Güvenlik Kurumu'nun prim gelirleri artıyor. Asgari ücret artışı, fiyatları hızla yükselterek Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi gibi vergi gelirlerinin artmasına yol açıyor. Bu nedenle devlet, asgari ücretlere kıyasla emekli maaşlarını artırma konusunda daha az motivasyona sahip.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN