Emekli maaşlarına dev zam Cumhurbaşkanı masasında! Hesap kitap yapıldı, yeni emekli maaşı bu miktar olacak!

Emekli maaşlarına dev zam Cumhurbaşkanı masasında! Hesap kitap yapıldı, yeni emekli maaşı bu miktar olacak!

TÜED Başkanı Kazım Ergün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a intibak yasası ile ilgili görüşlerini bildirdiği bir mektup yolladı. İşte o mektubun detayları...

İntibak düzenlemesi ile birlikte 2000 yılı öncesinde emekli olan kişilerle 2000 sonrası emekli olan kişiler arasındaki eşitsizlik ortadan kalkacak.

emekli para

Emekli maaşlarına dev zam Cumhurbaşkanı masasında! Hesap kitap yapıldı, yeni emekli maaşı bu miktar olacak!

2000 yılı sonrasında emekli olan kişilerin emekli maaşlarına uygulanacak olan intibak yasası talebinde bulunmak için Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.

Ergün mektupta 2000 yılı öncesinde emekli olanların maaşlarına uygulanan intibakla eşitsizliğin ortadan kaldırıldığından bahsederken ayrıca “Bugün gelinen noktada, 2000 sonrası emeklilerimiz için de aynı durum söz konusudur. Anayasa Mahkememizin de ifade ettiği üzere çözüm ancak parlamentodan çıkarılacak bir intibak kanunuyla olabilecektir” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yolladığı mektupta Ergün, bazı dönemlerde emekli aylıkları hesaplanma yöntemlerinin değişkenlik göstermesi sonucunda farklı zamanlarda emekli olan BAĞ-KUR ve SSK’lıların maaşları arasında bulunan farklara değinerek şu sözleri dile getirdi: "Çalışma hayatı boyunca aynı sürede, aynı miktarda prim ödeyen ve aynı yaşta emekli olan; fakat emekli oldukları tarihler birbirinden farklı olduğu için aylık hesaplanma yöntemlerindeki değişiklikler sebebiyle aynı olmayan emekli aylıklarının eşitlenmesi, yani intibak konusu hala çözüm beklemektedir. Zatıalinizin katkılarıyla 2000 öncesi emeklilerimizin intibakları yapılmış ve bunlar arasındaki adaletsizlik takdirlerinizle giderilmişti. Bunun için emekli topluluğumuz olarak zatıalinize şükranlarımızı sunmuştuk. Bugün gelinen noktada, 2000 sonrası emeklilerimiz için de aynı durum söz konusudur. Anayasa Mahkememizin de ifade ettiği üzere çözüm ancak parlamentodan çıkarılacak bir intibak kanunuyla olabilecektir."

Ergün ayrıca, emekli maaşları hesaplanırken uygulanan yöntemlerden dolayı farklılık olan üç döneme dair teknik bilgiler de verdi ve taleplerini dile getirdi: "5510 sayılı kanun öncesinde iki karma sistemin uygulanması, aylıkların hesaplanmasında büyük bir eşitsizliğe neden olmamış, çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını yükselten bir sistem uygulanmıştır. 5510 sayılı kanun ile getirilen sistem, çalışma süresi uzadıkça emekli aylığını azaltan bir uygulamaya dönüştürmüştür. Bu uygulamanın değişmesi, aynı durumda olanların aylıklarında eşitliğin sağlanması için kazançların güncellenmesi ve aylık bağlama oranlarında ortak bir sistem benimsenmelidir. Bu önerimiz, aynı zamanda 2000'li yılların intibakı olarak da görülmelidir. Ortalama prim kazançları, prim ödeme gün sayıları eşit olanlar tespit edilerek, emekli aylıklarındaki farklılıklara son verilmeli. Bu bakımdan, eşit kurallara göre emekli aylıkları yeniden hesaplanmalıdır."

para

TÜED KARABÜK ŞUBE BAŞKANI DA AÇIKLAMADA BULUNDU

Ergün’ün yanı sıra TÜED Karabük Şube Başkanı Celal Bulut da, emekli kişilerin düşük maaş, intibak ve bunun dışında yaşanan eşitliksiz maaşlarının sorunları dolayısıyla TBMM’deki bütçe görüşmelerinde bu konunun ayrıntılı şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı.

TÜED (Türkiye Emekliler Derneği) Karabük Şube Başkanı Bulut, emekli vatandaş için düşük maaş ve intibak sorunlarının ortadan kaldırılması açısından dernek bünyesinde ülke genelinde çalışmalar yürüttüklerinden bahsetti.

Karabük Net Haber’e konuşan TÜED Karabük Şube Başkanı, yaptığı konuşmada asgari ücretin altında kalan maaşların yükseltilmesini sağlamak ve emekli vatandaşın uzun yıllardır uğraş verdikleri bir konu olan intibak düzenlemesinin yapılmasını sağlamak ve ayrıca KDV İade oranının yüzde dörtten yüzde sekiz dolaylarına çıkarılması gibi pek çok sorunla ilgili kitapçık, bildiri, afiş gibi halkı bilgilendirecek çalışmalar yaptıklarını söyledi.

TÜED Karabük Şube Başkanı Bulut ayrıca “TBMM’de şu an görülen bütçe görüşmelerinde emeklilerin bu sorunlarının giderilmesi için mecliste grubu bulunan partilerin il başkanlarını ziyaret ediyor ve dernek genel merkezimiz tarafından hazırlanan kitapçığı takdim ediyoruz. Önümüz seçim ve Türkiye de 14 milyona yakın emekli oyu var. Hele Karabük’te nüfusun yarısını emekli ile eşleri oluşturuyor. Emeklinin sorunlarına hangi siyasi parti eğilirse, seçim beyannamelerinde kim hangi parti emeklilerin bu sorunlarına yer verirse, emekli yüzünü oraya dönecektir.” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN