Entelektüel nasıl yazılır?

Entelektüel nasıl yazılır?

Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız "entelektüel" kelimesi, Latinceden dilimize geçmiş bir terimdir. Bu kelimenin kökeni, orijinal dilinde "intellectuel" olarak iki "l" ile yazılan bir kavramdır. Entelektüel, genellikle kültür seviyesi yüksek kişiler için kullanılan bir sıfat olarak bilinir.

Entelektüel olarak tanımlanan bir kişi, genellikle sinema, edebiyat, resim gibi sanat dallarında eğitim görmüş ve bu alanlarda uzmanlaşmış biridir. Bu tür kişiler, genel kültür seviyesi yüksek ve sanata değer veren bireyler olarak tanınır. Peki entelektüel nasıl yazılır?

ENTELEKTÜEL KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI

Gündelik konuşma dilinde sıklıkla yanlış telaffuz edilen "entelektüel" kelimesi, aslında tek "l" harfi ile yazılır. Yani doğru yazılışı "Entelektüel" şeklindedir. Latince kökenli olan bu kelime, Türkçede sıklıkla yanlış anlaşılan ve yanlış yazılan kelimeler arasında yer alır.

TDK'YA GÖRE DOĞRU YAZILIŞ: ENTELEKTÜEL

Türk Dil Kurumu (TDK), "entelektüel" kelimesinin doğru yazılışını tek "l" ile, yani "Entelektüel" olarak belirtmiştir. Bu nedenle "Entellektüel" şeklindeki yazım yanlıştır.

ÖRNEK CÜMLELER

"Onun gibi entelektüel birisi nasıl bu kadar anlayışsız olur, inanamıyorum." (Doğru Kullanım)
"Ülkemizde, kendi kendisini yetiştirmiş olan birçok entellektüel yazar var." (Yanlış Kullanım)

ENTEL VE ENTELEKTÜEL ARASINDAKİ FARK

Günlük konuşma dilinde "entel" şeklinde kısaltılarak kullanılan "entelektüel" kelimesi, bazen yanlış anlamda kullanılabilmektedir. "Entel" kelimesi genellikle bilgiçlik taslayan kişiler için kullanılırken, "entelektüel" daha çok bilgili ve kültürlü bireyler için tercih edilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN