Öncelikle genel kültür ve gelenekler arasında nasıl bir ilişki olduğuna ve birbirlerini geliştirici ve engelleyici etkisi olup olmadığına bakmak gerekir.
Genel kültür; bireyin hayatı boyunca toplumsal yaşam içinde öğrendiği ya da kendi çabası ile edindiği bilgi ve görgü birikimi olarak tanımlanabilir. Toplumda yaşayan bireylerin genel kültür düzeyi, o ülkenin eğitim düzeyinin niteliği ile yakından ilgilidir. Çünkü eğitim süreci, özellikle genel kültürün bilinçle oluşturulacak kısmı ile yakından ilgilidir.
GELENEK NEDİR?
Gelenek; toplumsal kültür içinde az ya da çok kökleşmiş kültür öğesidir. Özellikle kentlerin dışındaki küçük yerleşim yerlerinde insan davranışlarını belirleyen şey daha çok geleneklerdir. Dış dünya ile iletişimi az ya da ulaşım yollarından uzakta olan yerlerde, bireyler arası ilişkileri düzenleyen geleneklerdir. Gelenek varlığını sürdürürken, bireyler tarafından davranışlarda hala referans olarak kabul edilmesinin ve bireyin bu davranış kalıplarına uyma zorunluluğu hissetmesidir. Geleneklere uymama sonucu uygulanacak yaptırımlar da geleneklere uyma davranışını artırır.
GELENEKLERİN OLUMSUZ ETKİLERİ
Geleneklerin genel kültüre olumsuz etkisi olabilir mi diye bakıldığında, olumsuz ve yaşaması mümkün olmayan öğelere bakmak gerekir. Örneğin; evlilikle ilgili beşik kertmesi, başlık parası gibi geleneklerin bu gün hala yaşaması olumsuz bir etki yapacaktır. İnsanların yaşamında olumlu bir etkiye sahip, insanları motive eden, bugünkü yaşamına uyum sağlayacak öğeler var olmaya devam eder. Kına gecesi yapmak da gelenekseldir ve bugüne uyarlanmış ve bazı değişikliklere uğrayarak yaşamaya devam etmektedir.
Toplumlar değiştikçe, geleneklerin uygulanamaz olanları erozyona uğrayarak, bazıları ise uygulanmaması sonucu unutulmaktadır. Onların yerine gelenek haline gelebilecek yeni öğeler oluşmaktadır. Bu nedenle bu gün bayram törenleri, kına gecesi törenleri, cenaze törenleri, kız isteme törenleri, doğum törenleri varlığını sürdüren törenler olarak hayatımızda var olmaya devam etmektedir. Fakat aile reisi erkektir, ya da çocukların geleceği ile ilgili her türlü kararı baba verir gibi geleneklerin yaşaması mümkün değildir.
Çünkü bugün çocuklar kendi yaşamları ile ilgili kararları verme gücüne ve farkındalığına sahiptirler. Hatta anne ve babalar çocukların isteklerine uymak durumunda kalmaktadırlar. Zamanın ruhuna uymayan yaşaması mümkün olmayan gelenekler elenerek hatırlanmayan gelenekler arasına katılacaktır.