Genel kültüre verilen önem azlığı

Genel kültüre verilen önem azlığı

Her insan bir konu hakkında az veya çok bir bilgi birikimine sahiptir. Bu bilgilerin bazılarının temeli zayıf bazılarının ise oldukça sağlamdır. Bazı bilgiler uzmanlık düzeyinde öğrenilmiş bazı bilgiler ise sadece kulak aşinalığından ibarettir. Bunda kişinin almış olduğu eğitim düzeyi, edinmiş olduğu tecrübe, o konu hakkında ki kendini geliştirme durumu oldukça etkilidir.

Ancak öyle ya da böyle her birey bir konu hakkında az veya çok bir bilgiye sahiptir. İşte genel kültür de akli melekeleri yerinde olan her bireyin belli düzeylerde sahip olduğu genel konularda ki bilgileridir. Bu makalede genel kültür neden önemlidir, insana ne katar, yeterince önem veriliyor mu bunu inceleyeceğiz.

GENEL KÜLTÜR GELİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

Genel kültür hayatımızın her alanında önem arz etmektedir. Genel kültür demek her konuda az ya da çok bilgi gerektirdiği için yaşamımız boyunca her alanda karşımıza çıkacaktır. Bu ister televizyon karşısında yarışma izlerken olsun, ister derste hocayı takip ederken olsun, ister arkadaş ortamında sohbet ederken olsun, isterse uluslararası bir haberi izlerken olsun sürekli karşımıza çıkacaktır. Onun için kişilerin genel kültür düzeyleri sürekli gelişmeye ve büyümeye muhtaçtır.

İnsanın genel kültür seviyesini her zaman, her yerde geliştirmesi mümkündür. Hatta insan farkında olmadan dahi genel kültürü duyduklarıyla, her okuduğu haberle, gözlemlediği olaylarla sürekli gelişmektedir. Genel kültür nasıl ki kişinin kendi çabası ile öğrenilip geliştireceği konulardan oluşuyorsa aynı şekilde paylaşarak ve birlikte adımlar atılarak da geliştirilebilir.

GENEL KÜLTÜRE YETERİ KADAR ÖNEM VERİYOR MUYUZ?

Genel kültür nasıl ki tek bir konuya indirgenemeyip çok çeşitlilik gösteriyorsa, insana kattıkları da işte bu derece de çeşitli ve önemlidir. Genel kültür olarak kendini geliştirmiş olan insan tek bir konu yerine birçok konuda bilgi sahibi olmuş demektir. Bu da insanın bakış açısını genişleterek, onun geleceği hakkında öngörülerde bulunabilmesini ve hayatını kolaylaştıracak çıkarımlarda bulunmasını sağlayacaktır. Genel Kültür insana her açıdan değerler ve özgüven katmaktadır.

Ancak biz genel kültür konusunda ne toplum olarak ne de bireysel olarak gereken önemi veremiyoruz. Tarih, sanat, bilim veya herhangi başka bir konuda genel kültür seviyemizi ve birikimimizi geliştirmek yerine sadece bizde olanla yetinmeye çalışıyoruz. Böyle olunca da ne herhangi bir konu hakkındaki görüşümüz veya hayata karşı bakış açımız sadece altı boş yorumlardan ve temellendirilememiş olan kararlardan ibaret oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN