Güneşli günlere elveda! Meteoroloji müjde değil, kötü haber verdi: 21 için felaket uyarısı!

Güneşli günlere elveda! Meteoroloji müjde değil, kötü haber verdi: 21 için felaket uyarısı!

Son günlerde yağışlı hava koşullarının geri dönmesiyle birlikte hava durumu takibi herkes için önem kazanmış durumda. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 21 il için sarı ve turuncu kodlu uyarılar yaparak vatandaşları bilgilendirdi. Bu uyarılar, olası risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Öte yandan, ünlü meteorolog Prof. Dr. Orhan Şen ise "Bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta, ay sonuna kadar yaz mevsimine geçişle ilgili müjde veremiyoruz" şeklinde açıklama yaptı. İşte son hava durumu raporu...

Son günlerde yağışlı hava koşullarının geri dönmesiyle birlikte hava durumu takibi herkes için önem kazanmış durumda. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 21 il için sarı ve turuncu kodlu uyarılar yaparak vatandaşları bilgilendirdi. Bu uyarılar, olası risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Öte yandan, ünlü meteorolog Prof. Dr. Orhan Şen ise "Bu hafta sonu ve önümüzdeki hafta, ay sonuna kadar yaz mevsimine geçişle ilgili müjde veremiyoruz" şeklinde açıklama yaptı. Bu durum, yazın tam anlamıyla gelmesini bekleyenleri biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Meteoroloji'nin son dakika tahminlerine göre, 19-23 Mayıs tarihleri arasında hava durumu şu şekilde olacak. Ancak, hava koşullarının tahminlerde belirtilenden farklı gelişebileceği unutulmamalı ve güncel hava durumu bilgileri takip edilmelidir. 

İşte meteoroloji tarafından paylaşılan Türkiye'nin son 5 günlük hava durumu tahmin raporu...

PROF. DR. ORHAN ŞEN PAYLAŞTI

hava durumu

Prof. Dr. Orhan Şen, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda hava durumuyla ilgili bilgiler verdi. İlk paylaşımında, Karadeniz'in iç kesimleri, Ankara, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Van, Hakkari çevreleri ile Antalya'nın iç, Isparta ve Burdur bölgelerinde kuvvetli yağışların devam edeceğini belirtti. Ayrıca Doğu Anadolu'da kuvvetli rüzgar ve güneydoğusunda toz taşınımı olduğunu ifade etti.

Şen'in bir sonraki paylaşımında ise hafta sonu ve ay sonuna kadar yaz mevsimiyle ilgili olumlu bir haber veremeyeceğini belirtti. Yağışların bölgesel olarak devam edeceğini ve sıcaklıklarda önemli bir artış olmayacağını söyledi. Akdeniz ve Ege bölgelerinde tatil yerlerinde de durumun aynı olduğunu belirtti.

Daha sonra Şen, İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara için hava durumu bilgilerini paylaştı. İstanbul ve İzmir'in parçalı ve çok bulutlu olduğunu, bu sabah ve öğlen saatlerinde sağanak yağışlar ve gök gürültülü sağanak yağışlar beklediğini ifade etti. İstanbul'un sıcaklığının 18°C, İzmir'in ise 24°C olduğunu belirtti. Antalya'nın da sabah ve öğlen saatlerinde aralıklı sağanak yağışlı olduğunu belirtti.

SARI VE TURUNCU KODLU UYARI

sarı kod

Meteoroloji'den yapılan önemli bir uyarıda, kuvvetli gök gürültülü sağanak yağışların bazı bölgelerde etkili olacağı belirtiliyor. Yağışların Batı ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Yozgat, Çankırı, Hakkari çevreleri ile Antalya'nın iç, Isparta, Burdur ve Van'ın güney kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Bu durum, ani sel, su baskını, yerel dolu, yıldırım, hortum ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara neden olabileceğinden dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

Ayrıca, kuvvetli rüzgar uyarısı da yapılmaktadır. Trakya'da kuzey ve kuzeydoğu, Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (40-70 km/saat) esmesi bekleniyor. Bu durumda da dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması önemlidir.

Ayrıca, 18 il için sarı kodlu uyarı ve 5 il için turuncu kodlu uyarı yapılmıştır. Sarı kodlu uyarının geçerli olduğu iller arasında Ankara, Bolu, Çorum, Kırşehir, Mardin, Nevşehir, Sivas, Yozgat, Kırıkkale, Şırnak, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Kastamonu, Konya, Muş, Van ve Aksaray bulunurken, turuncu kodlu uyarının yapıldığı iller arasında Hakkari, Mardin, Şırnak, Siirt ve Batman yer almaktadır.

"Sarı" ve "turuncu" kodlu uyarılar, meteorolojik olayların şiddeti ve olası riskler hakkında halkı bilgilendirmek için kullanılan bir uyarı sistemidir. Bu kodlar, hava durumu koşullarının belirli bir bölgede belirli bir süre boyunca tehlikeli veya rahatsız edici seviyelere ulaşabileceğini gösterir.

Sarı Kodlu Uyarı: Sarı kodlu uyarı, hava durumu koşullarının dikkat gerektiren seviyelere ulaşacağını gösterir. Örneğin, şiddetli yağış, fırtına, yoğun kar yağışı gibi hava olayları sarı kodlu uyarıya sebep olabilir. Bu durumda, halkın dikkatli olması, güvenlik önlemlerini alması ve olayların gelişmelerini takip etmesi önemlidir.

Turuncu Kodlu Uyarı: Turuncu kodlu uyarı, hava durumu koşullarının daha ciddi bir seviyeye ulaşabileceğini gösterir. Örneğin, şiddetli fırtına, yoğun kar fırtınası, aşırı sıcaklık, yoğun dolu yağışı gibi olaylar turuncu kodlu uyarıya sebep olabilir. Bu durumda, halkın daha da dikkatli olması, güvenlik önlemlerini tam olarak uygulaması ve yetkililerin talimatlarını takip etmesi önemlidir.

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNLERİ

hava durumu

hava durumuhava durumu

hava durumuhava durumu


Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN