Hasan Saltık kimdir? Unkapanı'nda 'Kalan' son Donkişot'a veda

Hasan Saltık kimdir? Unkapanı'nda 'Kalan' son Donkişot'a veda

Kalan Müzik şirketinin sahibi Hasan Saltık, geçirdiği kalp krizi sonrasında 57 yaşında hayatını kaybetti. Çoğu unutulmaya yüz tutmuş asırlık eserleri, ya Avrupa bir pazarlarından ya da koleksiyonculardan alarak yeniden gün yüzüne çıkartması dolayısıyla müzik camiasında saygıyla anılan bir isimdi. İşte, Hasan Saltık'ın hayatı...

Müzik yapımcısı Hasan Saltık, kolayca hazırlanan pop albümlerinin cirit attığı Unkapanı'nda o bir albüm için en az 2 yıl uğraşıyordu. Yaptığı hemen her işten ya zarar ediyor ya da kıl payı albüm kendisini kurtarıyordu. Niçin kolay iş yapıp para kazanmıyorsun diyenlere ise, "Her şey para değil" yanıtını veriyordu. Hasan Saltık, 1992 yılında kurduğu Kalan Müzik şirketiyle ticari kaygı gözetmeden yaptığı çalışmalar ile tanınıyordu.

HASAN SALTIK NEDEN VEFAT ETTİ?

Klasik Türk müziği ile Anadolu, Kafkas ve Balkan halk müziklerini derleyerek müzikseverlerle buluşturan Hasan Saltık, 2 Haziran 2021 Çarşamba günü yaşamını yitirdi. Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan ünlü yapımcının kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumduğu öğrenildi. 57 yaşındaki Hasan Saltık'ın vefat haberi, müzik camiasını yasa boğdu. Çok sayıda müzisyen ve şarkıcı, sosyal medyadan üzüntülerini dile getirdi.

hasan-saltik-hayatini-kay-206-2.jpg

HASAN SALTIK'IN HAYAT HİKAYESİ

1964 yılında Tunceli'nin Hozat ilçesinde dünyaya geldi. Hasan Saltık aslen Zazadır.

İlk öğrenimini Tunceli'de, orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Suadiye Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Devlet Konservatuvarı'nda başladığı obua eğitimini ekonomik imkansızlıklar nedeniyle yarıda bıraktı.

Amcasının oğlu Rahmi Saltuk'un plak şirketinde 4 yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik adıyla kendi şirketini kurdu. Unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri 'Kalan Müzik' etiketiyle yayınladı.

Çeşitli yörelerin ulusal ve uluslararası arşivlerde, özellikle şahısların ellerinde saklanmış ya da unutulmuş kendi dillerinde müzik örneklerini içeren albümler yayınladı. Bizzat o yörelerde yaşayan sanatçılar tarafından kendi arkaik dil ve lehçelerinde seslendirdikleri müzik eserlerinin derlenmesi için araştırmacılara destek verdi, yapılmalarına ön-ayak oldu.

Pomak göçmenlerinden Tahtacı Türkmenlerine, Sadettin Kaynak'tan, Münir Nurettin Selçuk'a, Hacı Taşan'dan, Hisarlı Ahmet'e, Hafız Yaşar'dan Muharrem Ertaş'a; Neşet Ertaş'tan Neyzen Tevfik'e, Malatyalı Fahri'den Aşık Veysel'e uzanan bir arşiv malzemesini yayımladı.

171120140751561627714.jpg

Türkiye'nin zengin kültür potansiyelini ortaya çıkarmaya dönük 900'ü aşkın proje gerçekleştirdi. Projeleriyle Anadolu kültür mirasının, uluslararası festivaller yoluyla dünyaya açılmasına, dünyanın en prestijli arşiv ve kütüphanelerinde dinleyicilerle ve akademisyenlerle buluşmasına imkan sağladı. 1998'de kemancı Cihat Aşkın'ın 'Minyatürler'iyle Klasik Batı Müziği alanına yöneldi.

MÜYAP Yönetim Kurulu üyesiydi. 5 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu kararıyla fahri doktora unvanı aldı.

HASAN SALTIK'IN ÖLÜMÜ

Unkapanı'ndaki İstanbul Manifaturacılar Çarşısı'nda (İMÇ) küçük bir dükkanda kurduğu şirketiyle oluşturduğu 340 CD'lik ses arşivi, onu dünyanın en saygın müzik yayıncılarından biri haline getirdi.

2 Haziran 2021 Çarşamba günü Muğla'nın bodrum ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında hayatını kaybetti.

thumbs-b-c-767e358d7c8c8835f34bca51116450cb.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN