Ahmet Yurt Dede kimdir? Neden vefat etti, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Ahmet Yurt Dede kimdir? Neden vefat etti, kaç yaşındaydı? İşte hayat hikayesi

Türkiye'nin son halk ozanlarından biri olan Hozatlı Ahmet Yurt Dede, 87 yaşında hayata gözlerini yumdu. Eserleriyle Alevi inancını dünyaya tanıtmasıyla bilinen merhum halk ozanının eşi Fethiye Yurt'un da 2 hafta yaşamını yitirdiği öğrenildi. İşte, Ahmet Yurt Dede biyografisi...

Tuncelili halk ozanlarından Hozatlı Ahmet Yurt Dede'nin vefat haberi, sevenlerini yasa boğdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Halk ozanlarımızdan Hozatlı Ahmet Yurt Dede'nin vefatını üzüntüyle öğrendik. Ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabırlar diliyoruz" denildi.

"SAZININ TELİYLE YÜREĞİMİZİ TİTRETEN HALK OZANI"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Anadolu'muzun has bahçesinden yolumuzu aydınlatan bir değeri daha kaybettik... Sazının teliyle yüreğimizi titreten halk ozanımız Hozatlı Ahmet Yurt Dede'yi kaybettiğimizi üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, kıymetli ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum" mesajı paylaştı.

Athena grubu solisti Gökhan Özoğuz, "Hozatlı Ahmet Yurt dede seyri yolcuğunda dem vurdu. Uğurlar ola" paylaşımında bulundu.

Yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren Hozatlı Ahmet Yurt Dede'nin eşi Fethiye Yurt da 2 hafta önce hayatını kaybetmişti.

5af213feae298b8e0127ebe7.jpeg
Ahmet Nur Dede ve Hulusi Akar / 2018

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 1998-2000 yılları arasında 51. Komando Tugay Komutanlığı görevinde Ahmet Nur Dede ile tanışmıştı. 2018 yılında Genelkurmay Başkanı olarak Tunceli'yi ziyaret eden Hulusi Akar, 18 yıl sonra Ahmet Nur Dede ile bir araya gelmişti.

AHMET YURT DEDE'NİN HAYATI

1934 tarihinde Tunceli'nin Ovacık ilçesinin Güneykonak (Çakperi) köyünde dünyaya geldi.

Okuduğu deyişlerle Alevi inancını tüm dünyaya tanıtan bir kültür ataşesi olarak da bilinen Ahmet Yurt Dede uzun zamandır Hozat'ta yaşıyordu.

Kalan Müzik'in geçen ay vefat eden kurucusu Hasan Saltık'ın da amcasıydı.

Büyük ses getiren 'Anadolu'nun Kayıp Şarkıları' albümünde 'Eşrefoğlu' parçasını seslendirdi.

8 Temmuz 2021 tarihinde 87 yaşında hayatını kaybetti.

ahmet-dede-1.jpeg
Ahmet Nur Dede

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN