İsrail’in refah katliamına sanatçılardan tepki: ‘Hitler’den ne farkın var Netenyahu?’

İsrail’in refah katliamına sanatçılardan tepki: ‘Hitler’den ne farkın var Netenyahu?’

Sanat dünyası İsrail’in Refah ’ta sivillerin bulunduğu kampa düzenlediği saldırıya sessiz kalmadı. Haluk Levent çadırlara sığınan 40 masumun katledildiği vahşi saldırıyı “Hitler’den ne farkın var Netanyahu. Kahrol”, Murat Kekilli “Allah belanı versin İsrail” ifadeleriyle kınadı. Komedyen Doğu Demirkol ise bu yaz gerçekleştireceği tüm açık hava gösterilerinin gelirlerini Filistin’e bağışlayacağını açıkladı.

SALİHA SULTAN

İsrail’in Refah’ta Filistinli sivillerin bulunduğu kampa savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıya sanat dünyası da sessiz kalmadı. Yedi aydır süren vahşetin, yerlerinden edilerek çadırlara sığınan sivillere uzanmasına tepki gösteren sanatçılar paylaşımları ile Filistin halkına destek oldu. Oyuncu ve komedyen Doğu Demirkol, sosyal medya hesabından bu yaz gerçekleştireceği tüm açık hava gösterilerinin gelirlerini Filistin’e bağışlayacağını açıkladı. Demirkol, ‘freepalestine’ (özgürfilistin) etiketi ile yaptığı paylaşımında, ‘’Bu yaz oynanacak açık hava oyunlarımın hepsinin bütün geliri Filistin’e gönderilecektir’’ ifadelerini kullandı. Filistin’e desteğini ilk günden beri sürdüren dizi ve sinema oyuncusu Hakan Boyav ise, Refah taki katliamın ardından sosyal medya hesabından “Sıra bize gelene kadar susmaya devam mı edeceğiz?” sorusunu yöneltti.

29kr02-dogu.jpg
Doğu Demirkol

Sanatçı Haluk Levent de, “Geçen ay Refah’a girmişti İsrail. Dünyanın gözü önünde. Yerle bir etmeye başladı Refah’ı. Refah’ta yerlerinden edilen halk çadırlarda kalıyordu. İşte o çadırlara saldırdı İsrail. Çoluk çocuk 45 ölü. Hitler’den ne farkın var Netanyahu. Kahrol emi!!” ifadeleriyle öfkesini dile getirdi.

29kr02-haluk.jpg
Haluk Levent

Murat Kekilli de resmi X hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail şimdi de masum sivil insanları yakmaya başladı! Allah belanı versin İsrail!” ifadelerini kullanarak İsrail’e tepki gösterdi.

29kr02-hakeki.jpg
Murat Kekilli

Usta oyuncu Ediz Hun da “İnsanlığın bittiği noktadayız” paylaşımını yaptı. Şarkıcı Hadise de üzüntüsünü “Bunun durması için daha ne kadar çocuğun, annenin, ailenin öldürülmesi gerekiyor? Her gün bu korkunç gerçeğe uyandığımıza inanamıyorum” ifadeleriyle aktardı. Şarkıcı Göksel de İsrail’in vahşetine tepki göstererek, şunları yazdı: “Gazze’de çadırlara bile bombalar yağıyor! Bu çağda bu korkunçluk, bu vahşilik, bu hissizlik. Dijitalleşme, medeniyet, yapay zeka falan derken, duyguları körelmiş, yeni insan böyle daha çirkin, daha ilkel.”

AMERİKALI KEHLANİ’DEN ‘İNSAN OLUN’ ÇAĞRISI

Amerikalı şarkıcı, şarkı yazarı ve dansçı Kehlani de İsrail’in yerinden edilmiş insanların bulunduğu kampta 45 Filistinliyi öldürmesinin ardından yaklaşık 16 milyon kişinin takip ettiği Instagram hesabında Filistin’i destekleyen güçlü bir mesaj paylaştı. İsrail’in Rafah saldırısının ardından yaptığı video paylaşımında bölgedeki şiddete sürekli tanık olduğu için müziğe odaklanmakta zorlandığını açıklayan sanatçı, “Artık anlamıyorum, sadece anlamıyorum” diyerek, şunları söyledi:

“Başa çıkmanın harika yollarını denedim ve böyle bir şey yok ve bu sorun değil, şu anda kimse nasıl başa çıkacağını bilmemeli. Biraz müziği bırakıp zihnimi toparlamaya çalıştım, yeniden odaklanmaya başladım ve öfke son derece yaygın olarak geri geldi. Bu beni mahvediyor, hepinizi mahvetmesi gerekirdi ama görünüşe göre öyle değil? Ne iyi millet? İnsanlarla dolu bir kalabalık olmadan gösterilerin satışını yapmıyoruz. Şarkılar insanlar olmadan listelerde yer almıyor. Trendler insanlar olmadan trend olmaz. Diğer birçok vahşetin ardından 7 ay sonra kafaları kesilen bebeklere veya diri diri yakılan insanlara sınır çekmiyor musunuz? Bu noktada formülü, stratejiyi, algoritmayı ortaya koyma konusunda size insan olmanız için yalvarıyorum. İNSAN OLMANIZ için yalvarıyorum. İnsan olun.” Şarkıcının hayranları ise bu çağrısına on binin üzerinde yorum yaparak, İsrail’in vahşetini kınadı.

29kr02-man.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN