İstanbullulara son dakika uyarısı! Süreyi 1 dakika kısaltmanız gerekecek: 21 madde sıralandı

İstanbullulara son dakika uyarısı! Süreyi 1 dakika kısaltmanız gerekecek: 21 madde sıralandı

İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, su tasarrufuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Öte yandan su tasarrufuyla ilgili altın değerinde bilgiler vererek en basit uygulamalarla faturayı düşürecek yöntemler açıkladı. İşte detaylar...

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, Türkiye'de olağanüstü kurak bir dönem yaşandığına dikkat çekerek, su tasarrufu çağrısı yapmak amacıyla 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Başa, Dünya Su Günü'nün su kaynaklarının korunması ve arttırılması ile ilgili çalışmaların yürütülmesi amacıyla kutlandığını belirterek, bu yılın temasının "Ortaklıklar ve İş Birliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak" olduğunu söyledi.

SU TASARRUFUNDA ÖNEMLİ UNSURLAR

su

Başa, küresel iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık sorununun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi problemlere yol açtığını vurgulayarak, dünyanın yüzde 70'inin su olduğunu ancak bunun sadece yüzde 3'ünün tatlı su olduğunu ve bu tatlı suyun sadece yüzde birine ulaşabildiklerini ifade etti.

İstanbul'un da olağanüstü bir kurak dönem yaşadığına dikkat çeken Başa, şehrin yüzeysel su kaynaklarından beslendiğini ve bu nedenle kuraklıktan çok daha fazla etkilendiğini belirtti. İklim ve yağış rejimlerindeki değişikliklerin su kullanım davranışlarını da değiştirmeyi zorunlu kıldığını vurgulayan Başa, su tasarrufu yapmanın önemine dikkat çekti.

Başa'nın çağrısı, İstanbul'da su kaynaklarının korunması ve su tasarrufu yapılması konusunda farkındalık yaratmaya yönelik bir adım olarak değerlendirilebilir. Kuraklık sorunu, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir tehdit oluşturuyor ve bireylerin su tasarrufu yapması, bu sorunun çözümüne katkı sağlayabilir.

İŞTE SU TASARRUFUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

su

Su tasarrufu konusunda dikkat edilmesi gerekenler oldukça önemlidir. Suyun doğru kullanımı sadece çevrenin korunması açısından değil, aynı zamanda su faturalarının düşürülmesi açısından da önemlidir. Bazı basit değişiklikler yaparak su tasarrufu sağlayabiliriz. Örneğin, banyoda geçirdiğimiz süreyi bir dakika kısaltarak yılda ortalama 16 ton su tasarrufu sağlayabiliriz. Ayrıca, akıtan muslukları tamir ettirerek yılda ortalama 6 ton suyun boşa akmasını önleyebiliriz.

Duş sırasında suyu açık bırakmak yerine sabunlanırken kapatmak, el, yüz yıkarken veya traş olurken musluğu açık bırakmamak da su tasarrufu sağlar. Ayrıca, musluğun sürekli açık bir şekilde el yıkarsanız suyun yüzde 75'inin boşa gittiğini unutmamalıyız.

Bulaşık ve çamaşır makinesini tam doldurmadan çalıştırmamak da su tasarrufu sağlar. Elde değil, makinada yıkama tercih edilerek de her yıkamada 110 litre suyun boşa harcanması engellenebilir. Ayrıca, sebze ve meyveleri akan suda değil bir kap içerisinde yıkayarak da su tasarrufu sağlanabilir.

Sulama işlemleri sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa buharlaşma kaynaklı kayıplar önlenir. Arabaları akan su yerine kova ve fırça yardımıyla yıkamak, halıları yıkamak yerine mümkünse silmeyi tercih etmek de su tasarrufu sağlar.

Ayrıca, tükettiğimiz her malzemenin üretiminde su kullanıldığını unutmamalıyız. İsraf edilen her şeyin su kaybına sebep olduğunu hatırlayarak suyun doğru kullanımı konusunda daha duyarlı olabiliriz.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN