Kahvenin yanında neden su verilir çok şaşıracaksınız! Nedeni ta Osmanlı'ya dayanıyormuş: Bakın ne kadar ince düşünülmüş

Kahvenin yanında neden su verilir çok şaşıracaksınız! Nedeni ta Osmanlı'ya dayanıyormuş: Bakın ne kadar ince düşünülmüş

Türk kahvesi türk geleneği için oldukça önemli bir yere sahiptir. Evlerden eksik olmayan Türk kahvesi özellikle de yanına su konulmadan ikram edilmez. Peki kahvenin yanından neden su verilir? Nedenini duyunca çok şaşıracaksınız. Osmanlı'dan günümüze kadar gelen o alışkanlığın arat nedeni bakın neymiş…

Türk kahvesi Türk kültürünü temsil eden en önemli faktörlerden biridir. Akşam dolayısıyla mutfakların eksik olmayan parçasıdır. Gelen misafire Türk kahvesi ikram etmeden yollamak türk kültüründe pek karşılaşılan bir şey değildir. Bunun yanı sıra Türk kahvesinin yanında olmazsa olmaz bir de su vardır. Türk kahvesini yanında suyu olmadan ikram etmek pek hoş karşılanmaz. Peki Türk kahvesinin yanında neden su verilir? Meğer cevabı Osmanlı’da yatıyormuş…

NEDENİ OSMANLI ZAMANINA KADAR UZANIYOR

Medyatava’da yer alan habere göre, Türk kahvesinin yanında verilen suyun nedeni Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Türk kahvesi, Osmanlı döneminde hem kahvehanelerde hem de evlerde gelenlere verilen içeceklerden en önemlisi. Dolayısıyla evlerin misafir geldiği zaman türk kahvesi ikram etmeden gönderilmezdi. Bunun yanı sıra Türk kahvesinin yanında her zaman bir bardakta su bulunurdu.

yeni-proje-5.jpg

Türk kahvesinin yanına su koyma nedeni misafirin karnının aç olup olmadığını öğrenmekmiş. Eğer misafir kahveden önce suyu içerse bu durum misafirin aç olduğunu gösterirmiş. Böyle olduğu takdirde de ev sahibi misafir için hemen yemek hazırlarmış.

Eğer ki eve gelen misafir suyu kahveden sonra içtiyse bu misafirin tok olduğunun bir göstergesiymiş. Yani yalnızca sohbet için geldiğini belli eden bir imgeymiş.

Bir başka inanışa göre Türk kahvesinin yanında su verilmesi padişahın zehirlenip zehirlenmeyeceğini gösterirmiş. Padişah kahve içmeden önce parmağını ilk olarak suya daha sonra da kahveye batırılmış. Kahvenin suda dağılmasına göre kahvenin zehirli olup olmadığı belirlenmiş.

yeni-proje-6.jpg

SU VERİLMESİNİN BİLİMSEL NEDENİ

Yukarıda sözü edilen nedenlerin çoğu aslında birer varsayım. Türk kahvesinin yanında neden su verildiğinin bilimsel tarafına bakacak olursak kahvenin içinde bulunan “oksalat” isimli maddeden dolayı diyebiliriz. Söz konusu bu madde böbreklerde taş oluşumuna yol açmaktadır. Lakin kahvenin yanında su içildiği takdirde bu madde vücuttan atılır.

Bir başka neden ise kahveden sonra kişilerin ağzının rahatsız olmaması için ağzı arındırmak adına su verilir. Bunların yanı sıra kahvenin üzerine içilen su kahvedeki acı tadını hafifletmek ve kahvenin telvesini temizlemek için tüketilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN