Kedi kaç yaşına kadar yaşar?

Kedi kaç yaşına kadar yaşar?

Kedi kaç yaşına kadar yaşar konusu kedi sahipleri tarafından merak edilir. Kediler insanların en iyi evcil arkadaşlarından biridir. Her zaman bizimle birlikte olan bu sevimli dostların ömürleri ne yazık ki insanlar kadar uzun değildir.

Kedilerin yaşam süreleri çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Genetik, beslenme, bağışıklık sistemi gibi çeşitli faktörler normal bir kedinin ne kadar yıl yaşayacağını belirler.

Bütün kediler için genel bir süre verilmesi doğru değildir. Ancak normal şartlar altında yaşayan kediler ortalama 12-18 yıl arasında yaşayabilirler. Kaliteli mama kullanımı ile sağlıklı bir yaşam süren kediler 20 yıldan daha fazla yaşayabilir.

TEKİR KEDİLER NE KADAR SÜRE YAŞAR?

Kedi kaç yaşına kadar yaşar konusu tekir kediler için de merak edilir. Tekir kediler de tüm kedi türlerinde olduğu gibi farklı faktörlere göre değişen yaşam sürelerine sahiptirler. Sağlıklı ve genetik bakımdan herhangi bir hastalık barındırmayan tekir kediler uzun süreler boyunca yaşayabilirler.

Normal bir tekir kedi yaklaşık 15-20 yıl kadar yaşayabilir. Son derece uzun ömürlü olan tekir kedilerin beslenmelerine dikkat edildiğinde yaşlılık dönemleri de sağlıklı bir şekilde geçer.

CİNS KEDİLER KAÇ YIL YAŞAR?

Cins kediler çeşitli genetik özellikleri bulunduğundan ortalama yaşam süreleri farklılık gösterir. Fakat çoğu cins kedi normal kedilerde olduğu gibi yaklaşık 10-20 yıl arasında bi ömre sahiptirler. Cins kediler ev ortamında doğru bir şekilde beslendiğinde ömürleri boyunca sağlıklı olurlar ve uzun süreler yaşayabilirler.

SOKAK KEDİLERİ NE KADAR YAŞAR?

Sokak kedilerinin ömürleri ev kedilerinden daha kısadır. Doğada ve sokaklarda zor koşullarda yaşayan sokak kedileri diğer hayvan saldırılarına, hastalıklarına ve kazalara açık olduğundan ev kedileri kadar uzun yaşayamazlar. Sahiplenilen ve ev ortamında yaşayan sokak kedileri de uzun ve mutlu bir ömür geçirebilirler.

KEDİ ÖMRÜNÜN UZAMASI İÇİN YAPILACAKLAR NELERDİR?

Kedilerin cinslerine bağlı olarak spesifik özellikleri yaşam süreleri konusunda belirleyicidir. Bunun yanında kedilerin yaşam sürelerinin uzatılması için insanların da alabileceği bazı tedbirler bulunur.

Kedilerin temiz su tükettiğinden emin olmak gerekir. Sıvı tüketimlerinin az olması halinde kedilerde dehidrasyon durumları söz konusu olabilir ya da idrar yolu rahatsızlıkları görülebilir. Bu sebeple su içiminin teşvik edilmesi adına kedinize sürekli temiz su vermeniz önemlidir.

Sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmek için kedilerin dengeli ve sağlıklı beslenmesi son derece önemli bir konudur. Bu sebeple kedilerinizin öğünlerine dikkat etmelisiniz. Yaşam evrelerine ve özel gereksinimlerine uygun olan mamalar seçilmelidir. Gelişim evresinde olan kediler için de özel kaliteli mamalar kullanılmalıdır.

Düzenli veteriner kontrolleri kedilerin sağlıklarının korunması bakımından oldukça önemlidir. Veterinerin önermiş olduğu aşıları zamanında yaptırmaya özen göstermelisiniz. Veteriner hekimlerin önerilerine uymaya dikkat etmek kedilerinizin daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır.
Tüm bu konularda dikkatli olmanız halinde sevimli dostlarınız ile uzun yıllar birlikte zaman geçirebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN