Kiracı seçerken dikkat edilecek unsurlar nelerdir

Kiracı seçerken dikkat edilecek unsurlar nelerdir

Bütün ev sahipleri evleri için güvenilir ve iyi bir kiracı isteler. Ev Sahipleri için Kiracı Seçimi ve Kiralama Süreci çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreci bilinçli bir şekilde atlatmak için çeşitli noktalara dikkat etmek gerekir. Maddi ve Manevi kayıplar yaşamamak için iyi değerlendirme yapılmalıdır.

Öncelikle ev sahibinin kiralayacağı evle ilgili fikirlerinin net olması gerekir. Ev Sahibinin Kirala cağı mülkü ne kadar süre ile kiralayacağını netleştirmiş olmalıdır. Kiracıya aramadan önce süreyi belirlemesi, kiracı arama işini çok kolaylaştırır. Ev Sahibi ve Kiracının beklentileri böylelikle netleşmiş olur.

Ev Sahibi kiralama yaparken bütün yasal konular hakkında bilgiye sahip olması gerekir. Yasal konulara kendisi sahip değilse, ya da yeteri kadar kendisini yetkin görmüyorsa bu konuda kişi ya da kurumlarla çalışabilir. İlk bakıldığında kolay gibi görülen Ev Sahipleri için Kiracı Seçimi ve Kiralama Süreci bir danışman eşliğinde de ilerlenebilir.

KİRA SÖZLEŞMESİ YAPARKEN KEFİL İSTENİR Mİ?

Ev Sahipleri için Kiracı Seçimi ve Kiralama Süreci için en önemli noktalardan birisi ise Kefil isteyip istememe durumudur. Ev sahibi evin ve varsa ev eşyasının korunması için kiracıdan kefil talep edebilir.

Kefilin özelliklerini ev sahibi belirler. Kamu kurumda çalışan yada belli kriterlere sahip kişilerden kefil belirleme hakkı ev sahibindedir. Kiracı bu isteye uymak zorundadır. Kefilin de en az kiracı kadar yasal olarak yükümlülükleri vardır. Kiracı ile yaşanılan sorunlar kefille giderilebilir. Kefil bilgileri de kira sözleşmesine eklenir.

İYİ KİRACI İÇİN NELERE BAKILIR

Öncelikle Ev Sahipleri için Kiracı Seçimi ve Kiralama Süreci titizlikle takip edilmesi gereken bir süreçtir. Kirasını zamanında ödeyen, Ev ile ilgili sorunlarda ev sahibi ile diyalog kurup çözüm üreten kiracı bulmak için bazı kriterler vardır.

Bunlar:
Kiracının kiraları zamanında ödemesi konusunda geçmişini değerlendirmek.
Kiracının çalıştığı iş yeriyle ilgili ayrıntılı bilgi almak
Kiracının yaşam tarzı konusunda bilgi sahibi olmak
Ev içi tadilat, tamirat ve değişikler konusunda kiracı ile önceden anlaşmak

Ev Sahibi kiracıyı değerlendirirken bu kriterlere bakmalı ve ona göre karar vermeli. İleride doğabilecek sorunları baştan konuşmak ve bazı durumları karar bağlayarak kira sözleşmesine yazmak en iyi çözüm olabilir.

EVİ KİRAYA VERİRKEN GEREKLİ BELGELER NELERDİR

Ev Sahipleri kiraya verirken kira sözleşmesi hazırlanması gerekir. Kira sözleşmesi evin belirli bir süre kiraya verildiği ve kira süresi içinde geçerli bir belgedir. Kira süresi içinde, Kiracı ev sahibine kira öder. Her iki tarafında mağduriyete uğramaması için kira sözleşmesi eksiksiz yapılmalıdır.

Kira sözleşmesi için gerekli evraklar şu şekildedir:

Kiraya verilecek mülkün açık adresi
Kişinin kimlik belgesi (Kimlik, pasaport ya da sürücü belgesi)
DASK (Zorunlu Deprem Sigortası)
Kiraya verilecek mülk içinde bulunan demirbaşların listesi
Daha Önceki kiraciya ait eski Elektrik, Su yada doğalgaz faturası
Kiracının kiralarını yatıracağı banka hesap numarası
Kefil istenmişse Kefilin kimlik bilgileri

Bu Belgelerin ve bilgilerin tamamlanarak kira sözleşmesi yapılması gerekir. Kira sözleşmesinde bilgiler yazıldıktan sonra Ev sahibi ve kiracı sözleşmeyi imzalar. Varsa kefil de kira sözleşmesine imza atar. Her iki taraf için kira süresi başlamış olur. Her hangi bir olumsuz durumda kira sözleşmesi ev sahibini, kiracıyı ve kefili bağlar. Bunun için kira sözleşmesinin eksiksiz ve tam bir şekilde yapılması gerekir.

Ev Sahipleri için Kiracı Seçimi ve Kiralama Süreci kira sözleşmesiyle son bulmuş olur. Bütün ev sahipleri iyi kiracı bulmak ve sorun yaşamamak isterler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN