Kokulu mumlar meğer sigaranın verdiği zarardan farksızmış! Bilim insanları detaylıca araştırdı

Kokulu mumlar meğer sigaranın verdiği zarardan farksızmış! Bilim insanları detaylıca araştırdı

Hoş kokularıyla tercih edilen mumları uzun süre solumanın birçok sağlık problemine neden olabileceği bilimsel ortaya çıktı. Uzun süre mum kokusuna maruz kalan kişilerde göz, burun ve boğaz tahrişi yaşanabilir. Bu bileşenlerin neden olabileceği sağlık sorunları, maruz kalma düzeyine ve maruz kalma süresinin uzunluğuna bağlı. Peki, kokulu mum sağlığa zararlı mı? Mum dumanı solumak zararlı mı? İşte, kokulu mumun insan sağlığına etkileri...

Bilim insanları, evlerde yaygın olarak kullanılan kokulu mumların insan sağlığına etkilerini araştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre, mumlardaki kokuların migren ve solunum yolu hastalıkları riskini artırdığı ortaya çıktı.

Macaristan'daki Semmelweis Üniversitesi'nden Dr. Tamas Pandics, mumdaki kokuların migren, göz-boğaz tahrişi ve solunum yolu hastalıkları riskiyle bağlantılı olduğunu kaydetti.

Dr. Tamas Pandics, "Bunlar kanserojen olmayabilir, ancak bu maddeler karaciğere yük bindiriyor, metabolik süreçlerimiz bunları işlemeye hazır değil" dedi.

KOKULU MUMLAR ZARARLI MI?

Gazete Kolektif'te yer alan habere göre, daha önce yapılan bir araştırmada ise bilim adamları tarafından kokulu mumların sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını açıklanmıştı.

Araştırmanın başında bulunan Dr. Amid Hamid, "İyi havalandırılmamış, camları kapalı ve küçük ortamlarda yakılan mumlar havayı kirletiyor, astım ve egzama gibi çeşitli hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Her gün mum yakmayın ya da yaktıktan sonra odayı iyice havalandırın" uyarısında bulunmuştu.

Kokulu mumların kokuları havada asılı kalmayıp yere, halılara ya da mobilyaların üzerine de iner. Özellikle emekleyen veya yerde oyun oynayan çocuklar, ellerini ağızlarına götürdüklerinde bu maddelere ağız yoluyla da maruz kalmış olurlar.

Evleri kokularla temizlemek yerine, basitçe temiz ve nemden uzak tutmak, bunun yanında sık sık havalandırmak tercih edilmeli. İnatçı kokuların nedenini ortadan kaldırmak için karbonat ve sirke gibi doğal maddelerden yararlanılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN