Mükemmel çay, tuzla demlenir: Meğer yanlış yapıyormuşuz! Bilim insanının bilimsel önerisi tartışılıyor

Mükemmel çay, tuzla demlenir: Meğer yanlış yapıyormuşuz! Bilim insanının bilimsel önerisi tartışılıyor

Çay, tüm dünyada popüler bir içecek olarak tüketilir ve farklı kültürlerde farklı şekillerde hazırlanarak sunumu yapılır. Demleme işlemi geçmiş yıllardan itibaren Türk kültüründe önemli bir yer tutar. Gelenek haline dönüşen bu durum olmazsa olmaz haline dönüşür. Lezzetli bir içecek demlemek için özen göstermeniz gereken birçok püf noktası bulunuyor. ABD'li bilim insanının 'tuzlu çay demleme' tavsiyesi ise tartışma konusu oldu. İşte detaylar...

Türkiye'de olduğu kadar İngiltere'de de çayın sosyal hayatta önemli bir yeri var ve iki ülke halkı da önemli çay tüketicisi ülkeler arasında yer alıyor. Buna karşın ABD toplumu bu özelliği ile bilinmiyor. Fakat ABD'li bir bilim insanı oldukça tartışmalı bir malzemeyle, mükemmel çayın gizemini çözdüğü iddiasını ortaya attı. Prof. Dr. Michelle Francl, en iyi çayın tuzla demlendiği savını ortaya atması sonrası diplomasi de devreye girmek zorunda kaldı.

"İNSANLARIN ÇAYA TUZ ATACAKLARI AKLIMA GELMEMİŞTİ"

İngiltere'den yükselen tepkiye karşı Londra'daki ABD Büyükelçiliği açıklama yaptı. Açıklamada, "İngiltere'nin güzel halkının yüreği ferah olsun; çaya tuz atmak gibi akla hayale sığmayacak bir düşünce, resmi ABD politikası değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır" denildi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Büyükelçilik esprili diplomatik mesajını, "ABD Büyükelçiliği çayı doğru şekilde yapmaya devam edecek. Mikrodalgada ısıtarak" ifadesiyle bitirdi. Pennsylvania'daki Bryn Mawr Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michelle Francl, amacının diplomatik kriz yaratmak olmadığını söyleyerek kendini savunuyor.

Haberin yayılması sonrası elektronik posta yağmuruna tutulduğunu söyleyen Prof. Dr. Michelle Francl, "Bu kadar çok insanın çaylarındaki tuzu konuşacaklarını düşünmemiştim" diyor.

ÇAYA TUZ ATMA FİKRİ NEREDEN ÇIKTI?

Görünen o ki bu ilk kez ortaya atılan bir fikir değil. 8. yüzyıla ait Çin eserlerinde de çaya tuz konulduğu anlatılıyor. Prof. Dr. Michelle Francl da söylediğine göre bu eserleri inceleyerek reçetesini mükemmelleştirdi. Kimyager, fark yaratmayacak miktar tuz kullanımı ile demlenen çaydaki acılığın dengeleneceğini savunuyor:

Prof. Dr. Michelle Francl, "Bu şeker atmakla aynı şey değil. Sanırım insanlar tuz tadını alacaklarını düşünüyorlar" diyerek de çekincelere yanıt veriyor. Bilim insanı 'Çayın Kimyası' adını verdiği kitabında bu tarife yer veriyor ve araştırması ile önyargılı olunmaması çağrısını yapıyor.

"İçinizdeki bilim insanını dinleyin" çağrısını da yapan bilim insanı, çay severlere mutfaklarında bunu deneme mesajı veriyor.

ÇAY EN İYİ HANGİ BARDAKTA İÇİLİR?

10 yaşında annesi ilk kez ona çay demlediğinden bu yana bu içeceği çok sevdiğini söyleyen Prof. Dr. Michelle Francl, poşet yerine de yaprak çay ile demlemeyi öneriyor. Prof. Dr. Michelle France biraz limon suyu sıkılmasının da yüzeydeki tortuyu alacağını söylüyor. Çayın kitabını yazan profesör çayı sıcak tutmak için kısa bardaklar kullanılmasını da öneriyor.

Prof. Dr. Michelle Francl, en başta yapılmaması gerekenler arasında ise çayın mikrodalgada ısıtılmasını sayıyor. Bu şekilde yapılan çay daha az sağlıklı ve daha az lezzetli oluyor. ABD'de çayı mikrodalgada yapmak oldukça yaygın bir alışkanlık.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN