Mutlu olmak için dış etkenler kadar vücudunuzdaki hormonların da oldukça etkili. Stres ve depresyon gibi mutsuzluğa yol açan problemler de mutluluk hormonlarının yeterince salgılanmaması ile doğrudan ilişkili. Ruh halinizi ve duygularınızı büyük ölçüde etkileyen hormonlara ise mutluluk hormonu adı verilir. Mutluluk hormonu ise temel olarak bir vitaminden beslenir. İşte, mutluluk hormonunu artıran doğal besinler...
B12 vitamin eksikliği; halk arasında kansızlık olarak bilinen anemi, psikolojik problemlerin başında gelen mutsuzluk, depresyon ve anksiyeteye neden olur. B12 vitamini içeren besinlerin yeterli miktarda tüketilmemesi, bazı durumlarda bol miktarda tüketilmesine rağmen bağırsakta yeterli derecede emilememesi ve bazı ilaçların uzun süreli kullanımı B12 vitamin eksikliğine yol açar.
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELER?
* B12 eksikliği kansızlığa neden olabilir. Pernisiyöz anemi olarak tanımlanan kansızlığa bağlı olarak çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma ve halsizlik, konsantrasyon bozuklukları ve göz kararması gelişebilir.
* Dilde kızarıklık ve yanma hissi, ağız içinde yaralar ve bacaklarda gece kasılmaları ile ishal görülebilir.
* Ayaklarda, bacaklarda, kollarda ve ellerde karıncalanma ve uyuşma hissi ve zihinsel fonksiyonlarda bozulmalar gözlenir.
* Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı, unutkanlık gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Yaş ile B12 emiliminde ve vücut tarafında depolanmasında azalmalar gözlenir. 65 yaş üstü bireylerde B12 eksikliği depresyon oluşumunda etkili rol oynar.
* B12 eksikliği yeni hücrelerin sentezlenmesini engeller ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
* B12 eksikliğinin bazı durumlarda saç dökülmesine yol açtığı da gözlemlenebilir. Genellikle saç ekimi nasıl yapılır diye merak eden hastalarda vitamin ve mineral eksiklikleri de kontrol edilir. Fakat erkek tipi saç dökülmesinin ya da kellik probleminin nedeni genellikle vitamin eksikliğinden çok genetik faktörlerdir.
B12 VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?
Normal sağlıklı bir insanda kandaki B12 miktarı 150 pg/ml civarındadır. Bu miktar 80 pg/ml altına düştüğünde B12 yetersizliğinden söz edilebilir. Besinlerle günlük olarak 2.4mcg miktarında B12 vitamini alınması önerilir.
B12 eksikliği genel olarak emilim bozuklukları, yetersiz ve dengesiz beslenme, omeprazol, glifor, metmorfin gibi ilaçların kullanımı ve mide ameliyatları sonrasında görülür. Yetersizlik durumunda B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önerilir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
* Karaciğer, dalak gibi sakatatlar
* Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri
* Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı
* Süt, yoğurt, peynir
* Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR NELER?
* Pernisiyöz anemi, B12 vitamininin vücut tarafından emilimini engelleyen bir otoimmün hastalıktır.
* Folik asit eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği ile birlikte meydana gelebilir ve kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasına neden olur.
* B12 vitamini eksikliği, sinirlerin işlevini etkileyebilir ve karıncalanma, uyuşma ve denge sorunları gibi semptomlara neden olabilir.
* B12 vitamini eksikliği kalp hastalığı riskini artırabilir.
* B12 vitamini eksikliği, kemiklerin zayıflamasına ve kemik kırıklarına yol açabilen osteoporoz riskini artırabilir.
B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NASIL GİDERİLİR?
Yurt'ta yer alan habere göre, B12 vitamini eksikliği, genellikle ağızdan alınan B12 vitamini takviyeleri ile tedavi edilir. Bunun dışında B12 vitamini eksikliği olan kişiler, aşağıdaki yiyeceklerden daha fazla tüketmelidir:
* Et
* Deniz ürünleri
* Yumurta
* Süt ürünleri
* Yoğurt
* Peynir
B12 vitamini açısından zengin gıdalar tüketmek, B12 vitamini eksikliğinin önlenmesine yardımcı olabilir.