Orada insan değil at gücüyle üretim yapılıyor! Atın çektiği taş değirmen hem lezzeti hem de kaliteyi artırıyor

Orada insan değil at gücüyle üretim yapılıyor! Atın çektiği taş değirmen hem lezzeti hem de kaliteyi artırıyor

Hatay Altınözü ilçesindeki zeytinyağı üreticileri, ürünün daha lezzetli ve kaliteli olması için atların gücünden yararlanıyor. Hasat edilen zeytinler atların çekti taş değirmenden sıkıldığında lezzetine doyum olmuyor…

Hatay’ın Altınözü ilçesinde birçok hanenin geçim kaynağı olan zeytinyağında üretim hala devam ediyor. Bin bir zahmetle üretilen zeytinyağların kaliteli ve lezzetli olması için en doğal yöntemler kullanılıyor.

tas-degirmende-at-gucuyle-uretim.jpg

“SU ZEYTİ” YÖNTEMİNE DEVAM

Tokaçlı Mahallesi’nde üretim yapanlar, gelişen teknolojiye rağmen yağ sıkımı için su zeyti denilen geleneksel yönteme başvuruyor. Dalından toplanan zeytinler, asırlardır kullanılan taş değirmenin altına yerleştiriliyor. At gücü ile çevrilen değirmende ezilen zeytinler, belli bir süre fıçılarda bekletildikten sonra ılık suda yıkanan tanelerden yüzeye çıkan yağ süzülerek şişelere koyuluyor.

tas-degirmende-at-gucuyle-uretim-1.jpg

LEZZETİ VE KALİTESİ ARTIYOR

Üretici Janet Çilingir, lezzeti ve kaliteyi artırdığı için tercih ettikleri bu yöntemin fabrikasyon üretime göre daha zorlayıcı olduğunu söyleyerek, "Fabrikada 3-4 kilogram zeytinden bir litre zeytinyağı çıkarken 'su zeyti' yöntemiyle 7-8 kilogram zeytinden 1 litre yağ elde ediliyor. Üretimde ticari düşünenler bu yöntemi bıraktı ancak biz sürdürüyoruz. Yağımız polifenol, asit ve lif değeri açısından fabrikasyon yağa göre daha kaliteli. Fabrikalarda zeytin çekirdeği tamamen kırılıyor ama taş değirmen çekirdeği tamamen kırmıyor. Zeytin çekirdeğinde acı asit oluştuğu için fabrikadan çıkan ürünler tüketilmeden önce 1-2 ay dinlendirilir. Geleneksel yöntemle ürettiğimiz yağ ise ilk andan itibaren tüketilebilir." İfadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN