Saçınızı tararken ya da dokunduğunuzda sızı hissediyorsanız derhal bu önlemleri alın! Son dönemde artış yaşanıyor

Saçınızı tararken ya da dokunduğunuzda sızı hissediyorsanız derhal bu önlemleri alın! Son dönemde artış yaşanıyor

Kafa derisiyle ilgili rahatsızlıklar çeşitli nedenlerle gerçekleşebiliyor. Çalışmaların oldukça yaygın olduğunu göstermesine rağmen kafa derisiyle ilgili az bilgi bulunuyor. Bazı araştırmacılar kadınların acıyı farklı algılaması nedeniyle kafa derisi rahatsızlığından daha fazla şikayetçi olduğunu ileri sürüyor. İşte detaylar...

Saç dökülmesi yaşayan kadın hastaların yüzde 34'ü saç ve deride yanma, ağrı ve rahatsızlık olarak kendini gösteren saç nezlesinden şikayetçi.

Saç nezlesine erkeklerin de kadınlar kadar yakalanma olasılıkları olsa da erkekler, kadınlar kadar şikayetçi olmuyor, bunun nedeni, cinsiyet olarak erkeklerin kel olmaya hazır olmaları ve saçlarını kaybetme konusunda bir doktora gitme olasılığının düşük olması olabilir.

SAÇ NEZLESİ NEDEN OLUR?

Bazı kişiler saçlarında genetik faktörlerden dolayı, bazıları da çevresel faktörler ve doğum gibi çeşitli nedenlerle saç uzama sürecinde bir bozulma yaşıyor. Saç nezlesinin ana nedeni ise bilinmiyor. En çok kabul gören hipotezler; psikolojik nedenler ve beslenme eksikliği.

Besin faktörleri saçı doğrudan etkiler. Özellikle demir, D ve B12 vitamini, ferritin, çinko eksikliği olanların saç nezlesine daha yatkın olduğu gözlemlendi. Kadınlarda menopoz döneminde daha sık rastlanmasına rağmen saç nezlesinin menopozla ilgili olduğuna dair kanıt bulunmuyor.

Öte yandan saç boyasına alerjisi olan kişiler, saç nezlesinden muzdarip olabilir.

SAÇ NEZLESİ BELİRTİLERİ NELER?

Saç nezlesi olan kişilerde kafa derisine dokunulduğunda veya saç tarandığında ağrı artar. Kafada kronik yanma veya karıncalanma ve kaşıntı hissi eşlik eder. Bu psikosomatik yani psikolojik kökenli bir acı. Saç nezlesi herhangi bir cilt değişikliğine neden olmaz. Mevsimsel ya da iklimsel etkisi olduğu düşünülmemektedir, yılın farklı zamanlarında farklı bölgelerde kendini gösterebilir.

Saç nezlesi sıklıkla depresif ve obsesif bozukluklar, anksiyete bozuklukları ve vücut dismorfik (kişinin vücudundaki görünümle ilgili hayali bir kusur ile aşırı ölçüde uğraşıp durmasıyla belirgin psikolojik rahatsızlık) bozukluğu ile bağlantılı olarak kendini gösterir.

SAÇ NEZLESİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Saç nezlesinin belli bir tedavisi yok. Öncelikle bu hastalığa neden olan faktörler belirlenmeli ve ortadan kaldırılmaya çalışılmalı. Sorun devam ederse, hasta bir dermatoloğa başvurmalı. Genel olarak semptomlar kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Trikodinin (saç köklerinde ağrı) tedavisi kişiye uyarlanır.

Saç dökülmesi çevresel sebeplerden kaynaklanıyorsa, doktorlar saç dökülmesinin ardındaki temel faktörleri ele almaya çalışarak uygun tedavi uygularlar. Hassas saçlara özel doğal şampuanlar ve topikal kremlerle semptomlarını hafifletebilirsiniz. B kompleks vitaminleri içeren diyet takviyeleri saç uzamasını etkileyebilir.

SAÇ NEZLESİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Saçlarınızı çok sıcak suyla yıkamamalı, saç özelliğinize göre doğal şampuanları tercih etmeli, saçınızı sıkı at kuyruğu şekilde bağlamaktan kaçınmalısınız. (saç çok sıkı bağlandığında, kafa derisinin nefes alması zorlaşır ve bu da saçlı deride kasılma ve saç dökülmesine neden olur.) Saçlarınızı sert şekilde kaşımaktan kaçınıp, saçlarınızı durularken de tırnaklarınızı kullanılmak yerine parmak uçlarınızla nazikçe masaj yapılmalısınız.

Banyodan sonra saçların iyice kurulanması oldukça önemli. Duştan 2-3 saat sonra dışarı çıkılmamasına, özellikle soğuk ise ekstra dikkat gösterilmeli. Dengeli beslenme ve düzenli yemek alışkanlığı önemli. Yumurta, balık, et ve süt gibi protein ve vitamin bakımından zengin gıdalar yemeli, sert ve hızlı diyetlerden kaçınılmalı. Böylece saçlar daha güçlü hale gelebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN