SGK harekete geçti! Emeklilik için prim ve yaş hesabı yapanlar şaşkına döndü! Bu yenilik hayata geçirilirse herkes eşit emekli olacak

SGK harekete geçti! Emeklilik için prim ve yaş hesabı yapanlar şaşkına döndü! Bu yenilik hayata geçirilirse herkes eşit emekli olacak

Milyonlarca emekli ile çalışanı ilgilendiren kararı SGK açıkladı. SGK emekli sisteminde büyük bir değişiklik yaparak SSK ile BAĞ-KUR arasındaki prim farkının giderileceğini belirtti. İşte detaylar...

Milyonlar emekli olmak için prim ile yaş takibi yaparken SGK herkesi şaşırtan bir karar aldı. Emeklilik şartı ile hak kazanma şartlarına standart gelecek. Yeni düzenleme ile farklı meslek gruplarında çalışmakta olanların arasına bir eşitleme gelirken, SSK'lı ve BAĞ-KUR'lunun arasındaki prim gün farkı da ortadan kalkacak. Prim eşitleme işlemleri işe başlama tarihine göre değişiklik gösterirken, 3 farklı dönem dikkate alınacak.

PATRON İÇİN ZOR İŞÇİ İÇİN KOLAY

Bu karar doğrultusunda BAĞ-KUR'luların emekli olma şartları SSK'ya göre daha zor. Bunun nedeni daha çok prim ödemek zorunda olmaları.

Mesela 1995'te BAĞ-KUR'lu bir kadın sigortalı 7.200 gün (yirmi sene) prim birikimi yapmak zorunda iken erkek BAĞ-KUR'luya bu şart 25 sene yani 9.000 gün olarak veriliyor.

Aynı tarihte iş başı yapan bir SKK'lı çalışan da 570 gün prim ödemesi yaptığında emekliye ayrılabiliyor. Bundan dolayı BAĞ-KUR'lu 9.000 günle emekliye ayrılırken, yanında çalışan SKK'lı 5.750 günle emekli olarak daha çok maaş alıyor.

FARKLILIK ORTADAN KALKACAK

Geçtiğimiz gün önemli açıklamalar yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Esnafın bazı sorunları mevzuatla ilgili sorunlar. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir" demişti. Bu sayede SSK'lı ile BAĞ-KUR'lu arasında ki prim gün farkı kaldırılacak.

 sgk emeklilik

Prim eşitleme işlemleri işe başlama tarihi doğrultusunda değiştirilecek. Bu doğrultuda 3 farklı dönem ele alınıyor:

 8 EYLÜL 1999'DAN ÖNCE

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan bir SSK'lıya prim günü şartı 5.000 ve 5.975 gün arasında değişmektedir. Bu kapsamda BAĞ-KUR'lu kadınlara 7.200, erkeklere ise 9.000 gün uygulaması yapılıyor. Eşitleme geldiğinde BAĞ-KUR'lulara da 5.000 ila 5.975 gün aralığında prim şartı getirilecek.

1999-2008 ARASI

Bu dönemlerde SSK'lı çalışanlarda cinsiyete bakılmadan prim gün şartı 7 bin gün oldu. BAĞ-KUR'lu erkeklerde 9 bin gün, kadınlarda da 7.200 gün uygulaması hala geçerli. Eşitleme yapıldığında cinsiyet farkı olmadan prim gün sayısı 7 bin günde sabit kalacak.

2008 SONRASI

Bu dönemde SSK'lılar cinsiyete bakılmadan 7.200 günü tamamlıyor. BAĞ-KUR'da ise kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin gün şartı ile emekli olunuyor. Eşitleme geldiğinde cinsiyet farkı olmadan prim gün sayısı 7 bin 200 olacak.

3.5 YIL KURALINA DEVAM EDİLECEK Mİ?

BAĞ-KUR ile SSK arasındaki emeklilik için gereken prim şartı eşitlendiği zaman son 3.5 sene kuralının da kaldırılması gündem olacak. Şuan ki durumda sigortalılar farklı kurumlarda çalışmış iseler son yedi senelik sigortalılık sürecinde fazla olan kurumdan emeklilik şartları sağlanıyor.

Şartlar eşitlendiği zaman sigortalı çalışanların 3.5 sene farklı kurumda çalışmış olma zorunlulukları da kalmayacak.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN