Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta yaşanan değişim hayrete düşürdü! Öğrenince ağzınıza sürmeyeceksiniz

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta yaşanan değişim hayrete düşürdü! Öğrenince ağzınıza sürmeyeceksiniz

Sigara içmek vücudunuza binlerce kimyasalın salınmasına yol açıyor. Sadece akciğerleriniz değil, kalbiniz ve diğer organ ve dokularınız da zarar görüyor. Peki, sigarayı bırakınca vücut nasıl tepki verir? Sigarayı bırakınca vücudumuzda neler olmaya başlar? Sigarayı bıraktıktan sonra vücut ne zaman normale döner? İşte, sigarayı bıraktıktan sonra vücutta olan değişimler...

Yıllardır sigara içseniz bile zararlı etkilerini tersine çevirmek için geç değil. Sigarayı bıraktığınız ilk saatlerden, bıraktıktan sonraki on yıllara kadar uzanan yararlar, yani sağlığınız söz konusu.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTAKİ DEĞİŞİKLİKLER NELER?

Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, son sigaranızı içtikten 20 dakika sonra başlar. Kan basıncınız ve nabzınız normal seviyelere döner.

Sürekli dumana maruz kalma nedeniyle önceden iyi hareket edemeyen bronş tüplerindeki lifler yeniden hareket etmeye başlar. Bu, akciğerler için faydalıdır: Bu lifler, tahriş edici maddelerin ve bakterilerin akciğerlerden atılmasına yardım ederek enfeksiyon riskinin azalmasına yarar.

8 SAAT SONRA

Sekiz saat içinde karbon monoksit seviyeleriniz normal bir düzeye döner. Karbon monoksit, sigara dumanında bulunan ve kandaki oksijen parçacıklarının yerini alan, dokularınızın aldığı oksijen miktarını azaltan bir kimyasaldır. Karbon monoksit gittiğinde oksijen seviyeleriniz normal seviyelere yükselir. Bu artan oksijen, sigara içerken daha az oksijen alan doku ve kan damarlarının beslenmesine yardım eder.

24 SAAT SONRA

Bir günlük molanın ardından kanınızdaki nikotin seviyesi ihmal edilebilir bir miktara düşer. O zamana kadar damar ve arterlerdeki daralmanın azalması ve kalbe giden oksijen seviyesinin artması, kalbinizin işleyişini iyileştirir. Bu, kalp krizi geçirme riskinizi azaltır.

48 SAAT SONRA

Diken'de yer alan habere göre, iki gün sonra, hasar görmüş sinir uçları yeniden büyümeye başlar. Sigara nedeniyle körelmiş tat ve koku gibi duyularınızın da iyileştiğini fark etmeye başlayabilirsiniz.

72 SAAT SONRA

Sigarayı bıraktıktan sonraki üç gün içinde daha kolay nefes alırsınız. Çünkü akciğerlerin içindeki bronş tüpleri gevşemeye ve daha fazla açılmaya başlamıştır. Bu, karbondioksit ile oksijen arasındaki değişimi kolaylaştırır.

Ayrıca akciğer kapasiteniz veya akciğerlerin havayla dolma yeteneği sigarayı bıraktıktan yaklaşık üç gün sonra artar.

7 GÜN SONRA

Sigara içmediğiniz bir haftanın ardından kanınızdaki karbon monoksit normal seviyeye düşer.

Unutmayın, sigarayı bırakma şansınız her denemede artar. Bir haftaya kadar yapabilirseniz, ömür boyu yapabilirsiniz!

1 AY SONRA

Sadece bir ay içinde birçok olumlu değişiklik hissedebilirsiniz. Mesela genel olarak daha enerjik olacaksınız. Ayrıca sinüs tıkanıklığı ve nefes darlığı gibi sigaraya bağlı birçok semptomun azaldığını da fark edebilirsiniz.

1 YIL SONRA

Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra akciğerlerinizde önemli iyileşmeler olacak. Kendinizi zorladığınız anlarda eskiye nazaran daha rahat nefes alacaksınız. Ayrıca öksürüğünüz de büyük ölçüde azalacak.

5 YIL SONRA

Sigarayı bıraktıktan beş yıl sonra, felç geçirme ihtimaliniz sigara içmeyen birinin seviyesine düşer. Ağız, boğaz veya gırtlak kanserine yakalanma şansınız da yarı yarıya azalır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN