Turşunun dibine bir dilim ekle ve mucizeyi izle! Ne sirke ne de limon… 1 değil 2 yıl boyunca kütür kütür kalıyor

Turşunun dibine bir dilim ekle ve mucizeyi izle! Ne sirke ne de limon… 1 değil 2 yıl boyunca kütür kütür kalıyor

Türklerin ilaç niyetine tükettiği turşuların en doğru yapım şekli bu şekilde oluyormuş. Yıllardır sirke mi limon mu tartışmasına son noktayı işin ustası koydu. Turşunun dibine bir avuç ekleyen yıllarca bozulmadan kütür kütür saklıyor. İşte turşu yapmanın püf noktaları…

Havaların ısınması ile birlikte salatalıklarda tezgahlarda yerini almaya başladı. Yaz aylarının sonuna doğru yapılan turşular geleneksel Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Türkiye'de vazgeçilmez tartışmalardan biri olan limon mu sirke mi? tartışmasına son nokta konuldu. En lezzetlisi bu şekilde oluyor olmadan yıllarca duruyor. İşte turşu yapmanın püf noktaları…

TURŞU YAPMANIN PÜF NOKTASI

Sofralardan eksik edilmeyen lezzetlerden biri olan turşu yaparken de dikkat istiyor. Turşularınız çabuk bozuluyorsa bunun birkaç farklı nedeni olabilir. Turşu yaparken kullanılan malzemenin taze ve kaliteli olması gerekmektedir.

tursu-yapmak.jpg

Sebze ve meyvelerin tazeliğini sağladıktan sonra turşunun dayanıklılığı için suyun temiz ve kaynatılmış olmasa da bir diğer etken olmaktadır. Turşu yaparken hijyen kurallarına uyulması da oldukça önemlidir.

Turşuya yaparken sebzelerin taze ve çürümemiş olmamasına dikkat ediniz. Çürümüş ve zedelenmiş ürünler turşunun daha çabuk bir şekilde bozulmasına neden olacaktır. Bunun yanı sıra doğal sirke kullanılarak yapılan turşularda tazeliğini uzun süre koruyor. Kaya tuzu kullanarak da turşunun ömrünü uzatabilirsiniz. Ayrıca içerisinde limon ve defne yaprağı gibi Aroma verici malzemeler de ekleyebilirsiniz.

tursu-salatalik.jpg

İÇERİSİNE BİR AVUÇ EKLEYİN

Turşunun daha uzun süre dayanıklı kalması için içerisine elma ve nohut ekleyebilirsiniz. Her ikisi de turşunun içerisinde oluşabilecek küf gibi sorunların önüne geçmektedir. Ayrıca turşularınızın üzerine ağırlık kapatarak sterilize edilmiş kavanozlarda saklamanız dayanıklılık süresinde arttıracaktır. Ters çevirdikten sonra doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde saklayınız.

tursu-kurmak.jpg

Turşunun bozulduğunu fark etmeniz durumunda hafif beyazlıklar oluşmaya başladıysa üzerinden alarak bunları atmanız gerekiyor. Sebzeleri yumuşaklığını da ara Ara kontrol ederek gerekli durumlarda içerisinde tuz ilave edebilirsiniz. Nohut ve elma ekleyerek turşunuzu hızlı bir şekilde olmasını da sağlayabilirsiniz.

TURŞU KURMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?

  • Turşu yapımı geçmeden önce salamura suyunu hazırlamanız gerekiyor. Musluk suyunda en az bir gece dinlendirerek turşularınızı bu suyla kurmalısınız.
  • 2 kilogram hazırlanacak turşu için 200 gram ince kaya tuzu kullanılmaktadır.
  • Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor.
  • Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
  • İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebilir. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor.
  • Bir başka püf noktası ise turşu kavanozunun kapağının sıkıca kapatılması. Aksi takdirde oluşan boşluk, hava yapan turşuda yumuşamaya yol açıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN