Üzümün çekirdeğini asla çöpe atmayın! Üzüm çekirdeğinden öyle bir şey yapılıyor ki küçük dilinizi yutacaksınız

Üzümün çekirdeğini asla çöpe atmayın! Üzüm çekirdeğinden öyle bir şey yapılıyor ki küçük dilinizi yutacaksınız

Üzümün Türkiye'nin tüm bölgelerinde yetişen tek meyve türü olduğunu biliyor muydunuz? Üzümün faydaları saymakla bitmez ama biz size bu haberimizde başka bir özelliğini anlatacağız. Üzümün çekirdekleri içerdiği mineraller ve vitaminlerle adeta küçük mucizeler barındırıyor. Size vereceğimiz tarifle harikalar yaratmaya ne dersiniz?

Üzüm, dünya çapında en çok tüketilen meyvelerden biridir. Eski zamanlardan beri üzüm bitkilerinin yaprakları ve özsuları çağlar boyunca geleneksel tedavide kullanılmıştır. Peki üzüm çekirdeğinin faydaları nelerdir?

Üzüm kabuğu ve çekirdekleri, vitaminler ve lif için bir kaynak olmanın yanı sıra, vücudun doğal biyo-süreçlerini artırarak çeşitli sağlık sorunlarına yönelik işlevsel bir bileşen olarak kullanılabilen Polifenoller, özellikle proantosiyanidinler açısından oldukça zengindir. Üzümlerin bir dizi sağlık yararına sahip olduğu doğrudur. Vitaminler, antioksidanlar ve besinlerle doludurlar. Ayrıca, kırmızı üzümün kabuğu, kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olduğu bilinen zengin bir resveratrol kaynağıdır.

Bilim adamları, en besleyici unsurlardan birini atıyor olabileceğimizi söylüyor: üzüm çekirdeği. Öğütülmüş üzüm çekirdeği özüne konsantre edilmiş kanıtlar, serbest radikalleri savuşturabileceklerini, göz sağlığını destekleyebileceklerini ve sağlıklı kan damarlarını korumamıza yardımcı olabileceklerini gösteriyor. Üzüm çekirdeği; yaşlanma, akneye meyilli, kuru cilt ve sağlıklı saçlar için cilt bakımında gizli faydalara sahiptir. Ayrıca cildinizin nefes almasını sağlayarak tıkanmaları önler. Cildin nemli kalmasına, akne tedavisine, cilt tonunun eşitlenmesine, koyu halkaların azaltılmasına ve cilt elastikiyetinin artmasına yardımcı olabilecek antioksidanlar, omega yağ asitleri, amino asitler, anti-mikrobiyal ve anti-inflamatuar maddeler içerir.

basliksiz-2.jpg

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİ SAKIN ÇÖPE ATMAYIN! VERECEĞİMİZ TARİFİ UYGULAYIN ERTESİ GÜN MUCİZEYİ TANIK OLUN

İhtiyacınız olanlar

1 avuç üzüm çekirdeği

5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı

Üzüm çekirdeklerini yıkayıp kurutuyoruz. Kuruyan üzüm çekirdeklerini öğütüyoruz. İçine zeytinyağını ekliyoruz. Karışımı bir kavanoza koyup 15 gün bekletiyoruz. 15 gün sonunda bu karışımı ince bir tülbetten süzelim. Gözaltlarınıza 1 damla sabah 1 damla akşam olarak sürüp masaj yapalım.

6005804cc8c37311748cc090.webp

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNİN DİĞER FAYDALARI NELERDİR?

1. GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Antioksidanlar, yaşlanmaya ve kalp hastalığı gibi yaşa bağlı hastalıklara katkıda bulunduğu düşünülen zararlı moleküller olan serbest radikallerin veya 'oksidanların' DNA'mıza zarar vermesini durdurmaya yardımcı olan bitki kimyasallarıdır. Üzüm çekirdeği, oligomerik proantosiyanin kompleksleri (OPC'ler) adı verilen antioksidan bileşiklerle doludur.

2. GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Üzüm çekirdeğinde bulunan antioksidanlar, gözlerimizi serbest radikallerin verdiği zararlardan korumada özellikle iyi olabilir. 2012'de Current Eye Research'te yayınlanan bir Kore laboratuvar çalışmasında , üzüm çekirdeği ekstresinin retina hücrelerini oksidatif hasardan 'kurtarabildiği' bulundu.

3. KALP SAĞLIĞINI DESTEKLEYİN

Üzüm çekirdeği antioksidanları da kalp sağlığımızı desteklemeye yardımcı olabilir. Avustralyalı araştırmacılar, kalp hastalığı riski yüksek olan 36 kişi üzerinde 2004 yılında yapılan bir klinik denemede , dört hafta boyunca her gün 2 gr üzüm çekirdeği ekstresi alarak plaseboya kıyasla kan akışını iyileştirdiğini keşfettiler.

4. BESİNLER VE VİTAMİNLERLE DOLU

Üzüm, diyetimize dahil etmemiz gereken birçok temel besin maddesiyle doludur. 151 gr kırmızı veya yeşil üzümün besin değerleri aşağıdadır:

  • 104 kalori
  • 3 mg sodyum
  • 1 gr protein
  • %28 K vitamini
  • %27 C vitamini
  • %2 A vitamini
  • %2 kalsiyum
  • %3 demir
  • %6 B6 vitamini
  • 288mg potasyum

Gördüğünüz gibi üzümlerde en yüksek C ve K vitamini bulunur. K vitamini kanın pıhtılaşması ve normal kemiklerin korunması için gereklidir, C vitamini ise kıkırdak ve kemikler için gereklidir.

5. KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Üzüm, önerilen günlük alımın ( RDA ) %6'sı olan 288mg potasyum içerir. Diyetinizde yeterli potasyum bulunmamasının yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. 12.000'den fazla yetişkinle yapılan bir araştırma, vücutlarında daha yüksek potasyum seviyelerine sahip kişilerin, vücutlarındaki potasyum seviyesi daha yüksek olduğunda kalp hastalıklarından muzdarip olma olasılıklarının daha düşük olduğu ortaya çıktı. Ek olarak, üzümdeki bileşiklerin kolesterol emilimini azalttığı bulunmuştur.

6. HAFIZANIZI, DİKKATİNİZİ VE RUH HALİNİZİ DESTEKLER

Üzüm yemekle kişinin hafızasında, dikkatinde ve ruh halindeki gelişmeler arasında bağlantılar var. 111 sağlıklı yaşlı yetişkin, günde 250 mg üzüm takviyesi verildiği 12 haftalık bir çalışmaya katıldı. 12 hafta sonra, araştırmacılar dikkatlerini, hafızalarını ve dillerini test ettiklerinde, çalışmanın başlangıcındaki puanlarına kıyasla bir gelişme oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN