Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli nerede, ne zaman açıldı, ücretli mi?

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli nerede, ne zaman açıldı, ücretli mi?

Çankırı-Kastamonu arasında 35 dakikada geçilebilen Ilgaz Dağları'nın 8 dakikada geçilmesini sağlayan Ilgaz Tüneli, 26 Aralık 2016 yılında hizmete açıldı. Ilgaz Tüneli geçiş ücreti bulunmuyor, sürücüler tüneli ücretsiz kullanabiliyor. İşte, 11 km uzunluğundaki Ilgaz Tüneli hakkında bilgiler...

Ilgaz Tüneli'nin adı, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin yaşandığı gecesi dönemin başbakanı Binali Yıldırım'ın bir süre kalmasından dolayı 15 Temmuz İstiklal Tüneli olarak değiştirildi. Yapımına 2012'de başlanan karayolu tüneli, 2016'da kullanıma sunuldu.

ILGAZ TÜNELİ NEREDE?

İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi arasındaki ulaşıma katkı sağlayan Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli, Kastamonu ile Çankırı illeri arasında bulunuyor. Ilgaz Dağı kaç dakika sürüyor konusu merak edilirken, sürücüleri sevindiren haber geldi. 35 dakikada geçilen Ilgaz Dağı karayolu ulaşımı, Ilgaz Tüneli ile 8 dakikaya düştü.

Ankara'yı karayolu ile İnebolu, Abana ve Cide sahilleri ile denize ulaştıran Ilgaz Tüneli'nin Türkiye ekonomisine katkısının yıllık 38,2 milyon TL civarında olacağı tahmin ediliyor. Ilgaz Tüneli kaç km olduğu da merak konusu oldu. Toplam uzunluğu 27 km olan Ilgaz karayolu üzerinde yer alan Ilgaz Tüneli 11 km uzunluğuna sahip. Tünel projesi kapsamında 1 milyon 175 bin metreküp kazı imalatı yapıldı.

ukb7ko7yxkgat2kbmu1-ga.jpg

ILGAZ TÜNELİ NE ZAMAN AÇILDI, ÜCRETLİ Mİ?

Kış aylarında sürücülerin zor anlar yaşamasına neden olan Ilgaz Dağı, 26 Aralık 2016 yılında hizmete açıldı.

Giriş ve çıkışları 'köpek balığı ağzı' şeklinde projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.

Projesi hazırlanmış tüneller arasında 3. sırada olan tünel, "trafiğe açık en uzun tünel" unvanına sahip.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işlettiği tünel ücretsiz olarak kullanılıyor. Sürücüler, Ilgaz Tüneli geçiş ücreti için herhangi bir bedel ödenmiyor.

2020-12-26-165111.jpg

GOOGLE HARİTALAR'DA GÖRÜTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN

ILGAZ DAĞLARI HAKKINDA BİLGİLER

Ilgaz dağları, Batı Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek dağ kütlesidir. Kastamonu-Çankırı yolunun 1875 m'lik bir geçitle aştığı Ilgaz Dağı doğu-kuzeydoğu, batı-kuzey batı doğrultusunda 50 km uzunluğunda oval bir kütle oluşturur. En yüksek zirvesi Batı Karadeniz'in en yüksek zirvesi de olan Büyükhacat tepesi 2587 m, ikinci zirvesi Küçükhacat tepesi ise 2546 m yüksekliktedir.

Dağın özellikle kuzey kesimleri Karadeniz üzerinden gelen nemli hava kütlelerine maruz kaldığından dolayı, güney yamaçlarına göre nemli ve yağışlı bir iklime sahiptir. Bu iklimsel farklılıklar bitki örtüsünün kısa mesafelerde bile büyük değişimler göstermesine neden olmuştur.

Kuzey yamaçlardaki alçak yerlerde meşe ve kayın gibi geniş yapraklı türler görülürken; yükseklere çıkıldıkça göknar ve sarıçam baskın olur. Güney yamaçlarda karaçam baskın ağaç türüdür. Orman üst sınırı 2000-2200 metredir. Orman üst sınırının üzerindeki alpin kuşakta otsu bitkiler yaygındır. Milli park flora ve fauna özellikleri bakımından önemlidir.

Ilgaz Dağı Karadeniz ile İç Anadolu'yu ve Gökırmak ile Devrez Çayı'nın havzalarını birbirinden ayırır. Alanda Uluslararası Kayak Federasyonunun kuzey disiplini ve Alp disiplini için belirlediği standartlara uygun kış sporu alanları bulunur.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN