İmam Hüseyin ne zaman şehit edildi? Hz. Hüseyin'i kim şehit etti?

İmam Hüseyin ne zaman şehit edildi? Hz. Hüseyin'i kim şehit etti?

İslam dininin son Peygamberi Hz. Muhammed’in (sav) torunu Hz. Hüseyin, 1381 sene önce şehit oldu. Peki İmam Hüseyin ne zaman şehit edildi? Hz. Hüseyin'i kim şehit etti? İşte Kerbela olayının detayları…

Kerbela Katliamı veya Kerbela olayı, MS 10 Ekim 680 tarihinde oldu. Müslümanların en büyük acılarından olan bu olay bu sene ise 29 Ağustos'a denk geliyor. Irak'ın Kerbela şehrinde şehit edilen Hz. Hüseyin ne zaman ve kim tarafından şehit edildiği haberimizde…

HZ. HÜSEYİN'İ KİM ŞEHİT ETTİ?

Kerbela Olayı'nda Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve yol arkadaşları, Yezid tarafından şehit edildi.

Kerbela olayları Hz. Muhammed (sav)'in vefatından sonra başladı. İslam dünyasının son peygamberi Hz. Muhammed (sav)'in vefatının ardından Müslümanların başına kimin geçeceği konusu tartışılmaya başlandı. Müslümanların bir kısmı Ebu Bekir’i halife seçti. Daha sonra ise Ömer bin Hattab, Osman bin Affan ve Ali bin Ebu Talib halifelik mertebesine ulaştı.

656 senesinde Osman bin Affan'ı Asiler tarafından katledilmesinden sonra Ali halife oldu. 5 sene kadar halifelik yapan Ali, 661 senesinde Hariciler tarafından acımasızca şehit edildi ve yeri 20 yıl Muaviye'de kaldı.

Maviye hayattayken oğlu Yezid'e biat edilmesini vasiyet eder fakat Hicaz ahalisi ve destekçileri, Yezid'e biat etmedi. Biat etmeyi reddetmek için Hasan ile yapılan anlaşma kullanıldı. Yezid'e biat etmeyi kabul etmeyen toplumu görünce Muaviye bu istediğinden vaz geçti.

680 senesinde olan Muaviye'den sonra Yezid bir şekilde halifeliğe geçti ve ilk iş olarak Medine valisine bir mektup yazarak Hz. Hüseyin'e değil kendisine biat edilmesini istedi ve reddetmesi durumunda bedelinin canı olacağını söyledi.

Bu sırada Hüseyin Kufelilerden kendisine bağlılıklarını anlatan mektuplar almaya devam ediyordu. Kufe'ye gelip halifeliğini ilan etmesi konusunda onu ikna etmeye çalışıyorlardı. Hz. Hüseyin ise bu mektubu ciddiye alarak Kufeye doğru yola çıktı.

HZ. HÜSEYİN'İN OĞLU VE YANINDAKİLERİN ŞEHİT EDİLMESİ

70 yareni ve ailesi ile Kufe'ye gitmek için yola koyuldu. Sayıları oldukça az olan Kufeli taraftarlar, Yezid'in yandaşları tarafından bastırıldı ve Hüseyin ve beraberindekiler, Kerbela'da Yezid'in 4500'den fazla adamı ile karşılaştı. Gerçekleşen savaşta Hz Hüseyin'in oğlu susuzluktan ölmek üzereydi ve Hz. Hüseyin Yezid'in karşısına dikilerek 6 aylık oğlu için bir yudum su istede fakat Yezid, çocuğu boynundan ok ile vurarak şehit etti.

Oğlunu toprağa veren Hz. Hüseyin tekrar Yezid'in karşısına dikildi ve teslim olmaları gerektiğini söyledi. Gerçekleşen savaşta Hüseyin ve yarenleri şehit edildi. Hz. Hüseyin'in ailesi ise esir düştü.

Hüseyin'in cesedi Ubeydullah bin Ziyad'ın emri üzerine atlara çiğnetildi. Şehit edilen 72 kişinin naaşı ise El- Gadriye köylüleri tarafından ertesi gün defnedildi…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN