İnşaat ve hizmet sektörüne güven azaldı, parakendeye ise arttı

İnşaat ve hizmet sektörüne güven azaldı, parakendeye ise arttı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2016 yılının Ocak ayında hizmet sektörüne güven %6.6, inşaat sektörüne güven ise %1.4 oranında azalırken, parakende sektörüne güven %3.6 oranında arttı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre 2016 yılının Ocak ayında hizmet sektörüne güven %6.6, inşaat sektörüne güven ise %1.4 oranında azalırken, parakende sektörüne güven %3.6 oranında arttı.

Hizmet sektörü güven endeksi %6,6 azaldı

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi 2015 Aralık ayında 99,02 iken, 2016 Ocak ayında 92,53 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

16-01/25/21828_img_1_313_250120161626847347
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi %8,9, hizmetlere olan talep endeksi %7,7 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi ise %3,7 azaldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,6 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ocak ayında 108,76 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış; “iş hacmi-satışların” arttığını ve “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla %14,6 ve %2,6 artarken iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi %4,5 azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksi %1,4 azaldı

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 85,11 iken, Ocak ayında 83,91 değerine düştü. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu düşüş; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı. “Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin” mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %9,9 artarken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %8,4 azaldı.  

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN