İsrail’den ilk doz iddiası! 12 bin 400 kişinin testi pozitif

İsrail’den ilk doz iddiası! 12 bin 400 kişinin testi pozitif

İsrail’in koronavirüse karşı mücadele komisyonu yetkilisi Nachman Ash, Pfizer aşısının ilk dozunun KOVID-19’a karşı açıklandığından daha az koruma sağladığını söyledi. Ash, aşının virüsün yeni varyantlarına karşı koruma sağlayamayabileceği konusunda uyardı.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Birinci dozdan sonra birçok kişinin koronavirüse yakalandığını söyleyen Nachman Ash, ilk dozun ‘sanıldığından daha az etkili’ olduğunu belirtti. Ash, aşının koronavirüse karşı koruma değerlerinin Pfizer’ın söylediği değerden daha düşük olduğunu söyledi. 

"İLK DOZU YAPTIRAN 12 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKTI"

Sağlık Bakanlığı, ilk dozunu yaptıran 2 milyondan fazla İsrailli’den en az 12.400 kişinin KOVID-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı. İkinci dozu alan 400 bin kişiden de en az 69 kişinin testi pozitif çıktı. 

Pfizer, BioNTech’le ürettiği aşının ilk dozdan sonra yüzde 52 etkili olduğunu, ikinci dozdan birkaç gün sonra yaklaşık yüzde 95 etkili olduğunu açıklamıştı. Geçen hafta İsrail Sağlık Bakanlığı’na bağlı halk sağlığı depratmanı başkanı Sharon Alroy-Preis de, aşının ilk dozu uygulandıktan 14 gün sonra vaka sayılarının yüzde 50 oranında azaldığını duyurmuştu.

Ancak İsrail’in en büyük sağlık kuruluşlarından biri olan Clalit’in açıkladığı rakamlara göre, aşılanan kişilerin koronavirüse yakalanma oranı aşılandıktan 14 gün sonra yüzde 33’e düşerken, bir başka sağlık kuruluşu olan Maccabi’nin açıkladığı verilere göre, ilk dozdan sonra koronavirüse yakalanma oranında yüzde 60’lık bir düşüş gerçekleşti. 

"MUTASYONA KARŞI KORUYUCULUĞU KESİN DEĞİL"

Ash, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı görüşmede, aşının mutasyona uğramış koronavirüse karşı koruyuculuğunun kesin olmadığı konusunda da uyardı. 

The Times of Israel’de yayınlanan habere göre, aşılama kampanyasına bir ay kala, İsrail Sağlık Bakanlığı yetkilileri günlük vakalarda ve ağır hasta sayısında ciddi bir düşüş öngörüyorlardı. Ancak İsrail’de son 24 saatte, salgın döneminin en yüksek günlük koronavirüs vaka sayısı görüldü.

Son 24 saatte 10 bin vakanın görüldüğü İsrail’de, özellikle İngiltere’den yayılmaya başladığı sanılan yeni koronavirüs varyantının karantina ve toplu aşılamalara rağmen, hastalık oranlarını düşürmeye engel olduğu düşünülüyor. 

TESTLERİN YÜZDE 10'DAN FAZLASI POZİTİF

İsrail Sağlık Bakanlığı yaptığı son açıklamada, yaklaşık 100 bin testin yüzde 10,2’sinin pozitif çıktığını söyledi. İsrail’de günlük pozitif vaka oranı, üç aydan uzun bir süre sonra ilk defa yüzde 10’u geçmiş oldu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN