İstanbul'daki deprem beklenen Marmara depremini tetikler mi?

İstanbul'daki deprem beklenen Marmara depremini tetikler mi?

İstanbul'da hissedilen son deprem paniğe neden olurken vatandaşlar "Büyük Marmara depremini tetikler mi?" sorusunu soruyor. Afet yönetimi uzmanı Mikdat Kadıoğlu'na Marmara Denizi'nde meydana gelen ve İstanbul'da paniğe neden olan 4.2 büyüklüğünde depremi sorduk: Büyük bir depremi tetikler mi? Kuzey Anadolu Fay Hattı kırılır mı?

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi uzmanı Mikdat Kadıoğlu, İstanbul’da yaşanan son depremi Karar’.com'a değerlendirdi. Vatandaşların cevabını merak ettiği "Son deprem beklenen büyük Marmara depremini tetikler mi" sorusunu sorduk. 

'Öncü mü bilemeyiz'

Marmara Denizi’nde hiç deprem olmayacak algısından vazgeçmemiz gerektiğini belirten Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu "İstanbul’da 4.0 şiddetinde yaşanan deprem öncü müdür değil midir onu bilemeyiz. Bu yaşanan sarsıntı bize büyük bir depremin geleceğini hatırlatmalı ve ona göre acilen önlemler almalıyız" dedi.

Kadıoğlu'nun açıklaması şöyle:

Büyük deprem ne zaman olacak?

Saroz’dan Tekirdağ’a kadar olan bölgede fay hattı yıllardır sessiz bir şekilde bekliyor. İstanbul yaşanacak büyük bir depreme hazırlıklı olmalı. Ertelenecek bir durum yok. Türkiye’nin en büyük depremi her an olabilir. Çok büyük bir deprem kapımızda.

‘Depremler unutulduğunda olur’

Japonların meşhur bir atasözü var; “depremler unutulduğunda olur.”

Deprem bölgesinde yaşıyoruz ve ona göre yaşamamız lazım. Bir bütün olarak buna hazır olmamız gerekiyor. 

15-11/16/ekran-resmi-2015-11-16-184045Kadıoğlu'nun deprem uyarısı Twitter'da büyük ses getirdi. / FOTOĞRAF: SOSYAL MEDYA

‘Depremler bizi uyandırmalı!’

İstanbul’da yaşanan depremler bizi uyandırmıyorsa daha ne olması gerekiyor? Ulusal beraberlik içerisinde beklenen büyük deprem için hemen bir şeyler yapmalıyız. 

‘7,5 şiddetinde deprem bekleniyor’

Beklenen büyük deprem için yapılan tahminler ise 7,5 şiddetinde olacak. Kırılmayı düşünen fay hattının bir kısmı kırılırsa eğer küçük depremler meydana gelir ve 6 - 6,5 şiddetinde daha düşük şiddette yine büyük depremler meydana gelebilir. Bizim yapmamız gereken en kötü ihtimale göre hazırlanmak.

Okan Tüysüz, 4 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi:

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN